Болести на ставите при кучетата – симптоми и лечение

Автор Iskra Atanasova 27/02/2019 1 Коментари

Болестите на опорно-двигателния апарат възникват, за съжаление, не само при породистите кучета, а и при „дворните“. За активното и подвижно куче това е истински проблем и често води до депресия на животното, а този факт може да провокира различни допълнителни заболявания. Точно затова трябва да наблюдавате внимателно домашните си любимци и при най-малкия признак на заболяване веднага да предприемете мерки.

Основни болести на ставите при кучетата

 • Към развитие на ставни болести при кучетата може да доведат причини като наследственост, травми, небалансирано храненеАртроза;
 • Артрит с гноен характер;
 • Разместване;
 • Дисплазия на тазобедрените стави;
 • Ставни рани;
 • Разтежения, дисторзия;
 • Синовит;
 • Остеоартрит с хроничен характер.

Тези патологии възникват по различни причини, но създават много проблеми и на животното, и на стопанина.

Предразполагащи фактори

Естествено за всяка отделна патология са характерни определени причини, но има общи фактори за възникването им. Болестите с възпалителен произход предполагат наличието на травми, натъртвания или размествания. Кучетата се отличават с висока активност и често се случва да се сбият, вследствие на което се получават травми.

 • Значителна роля за възникването на ставни патологии играе наследствеността. В резултат на грешки при селектирането възникват вродени аномалии, което впоследствие влияе върху развитието на скелета на кучето. Също толкова голяма роля играе и природната предразположеност. Някои породи се отличават с природна ронливост на ставите, което в бъдеще води до прогресиране на различни болести.
 • Често към патологии води безхаберието на стопаните, които се грижат неправилно за домашните си любимци. За правилното развитие на кучето е необходим хранителен режим. Неправилното хранене, дефицитът на витамини и полезни вещества също водят до разрушаване на ставите.

Класификация на болестите на ставите при кучето

Въпреки всеобщото мнение, че ставните болести са старчески проблем, най-често тези болести поразяват кучета в „детска“ възраст. С напредването на възрастта на кучето болестите прогресират.

Артроза

Артроза при куетата се лекува чрез активни разходки, витамин С, масаж и медикаментозна и инструментална терапияПатологията протича хронично, не е с възпалителен характер.

 • Изразява се под формата на дегенеративни дистрофични поражения в хрущялите и костите;
 • Развива се постепенно, затова началният стадий протича без видими симптоми;
 • Признаците на артроза може да се забележат само при рентгенологично изследване;
 • Прогресивният стадий се проявява под формата на трудна походка на животното, чува се щракане в ставите;
 • Кучето се изправя трудно, лежи често и се движи неохотно;
 • Болката се появява едва в последните стадии.

Лечение

Лечението предполага активни разходки, но строго дозирани, използване на аскорбинова киселина, трикалцифосфат, които трябва да се добавят към храната. Препоръчва се терапия: масаж, ултразвук, химиотрипсин, новокаин, лидаза, облъчване с инфрачервена лампа.

Гноен артрит

При гноен артрит телесната температура на кучето се повишаваБолестта по принцип е последица от патологии като гноен синовит, капсулен или параартикуларен флегмон, усложнен остеомиелит. Това поражение засяга ставите с гнойна инфекция.

 1. Състоянието на кучето е тежко, наблюдава се общо влошаване, висока температура, слаб пулс и дишане.
 2. Апетитът е понижен или липсва.
 3. По-късно настъпва треска, развива се сепсис.
 4. Кучето куца, държи се тревожно, очевидно е, че го боли.
 5. Тъканите при допир са горещи, усеща се напрежение.

Лечение

Терапията трябва да е комплексна, провежда се антисептично лечение. Използват се антибиотици, назначават се промивки на увредената област с разтвор от новокаин и антибиотик. При нужда се прави операция, премахват се мъртвите тъкани, използват се емулсии на синтомицин и стрептоцид.

Тазобедрена дисплазия

Най-податливи към това заболяване са служебните породи кучета. За тези породи е характерен наследственият фактор, природната предразположеност. Кучето постепенно започва да куца все повече и повече, появява се болка в ставите, животното се опитва да не се движи.

При тазобедрена дисплазия и синовит при кучетата се наблюдава силно куцане

Синовит

Патологията е свързана с възпаление на синовиалната обвивка. Протича остро и хронично, по типа на ексудата са серозна и серозно-фиброзна форма. При това причината за серозната форма са натъртванията или травмите, а за серозно-фиброзната – природната предразположеност и наследственият фактор.

 1. Началният стадий се характеризира с незнаичтелни промени в поведението на кучето: леко потиснато е, проявява слабост и вялост, които почти не се забелязват.
 2. Забелязва се лека хипертермия, пулсът на кучето и дишането му се учестяват.
 3. След това се проявяват по-сериозни признаци.
 4. Сгъвките на крайниците му отичат, тъканите в болната област стават рехави, тестообразни.
 5. При палпация животното се свива, опитва се да се измъкне, което се обяснява с болката, която изписва.
 6. Кучето куца силно.

Терапия и лечение

Лечебните мероприятия се назначават спрямо състоянието на болното куче.

 1. На първо място се премахва натрупалата се течност;
 2. Вътреставно се въвеждат медикаменти;
 3. Поставят се спиртни компреси, сухо топло;
 4. Назначава се химиотрипсин, лидаза, ултразвук;
 5. За избягване развитието на инфекции се използват пеницилинови антибиотици;
 6. Въвеждат се вътремускулно всеки ден в продължение на четири дни.

Общи препоръки

Във всички случаи на ставни болести е добре да се използват хранителни добавки, в чийто състав влизат глюкозамин и хондроитин. Тези добавки могат да намалят болката, възпалението и да възстановят хрущялната тъкан. При това не трябва да забравяте за физическите натоварвания (в разумни граници) за кучето. Недопустимо е да пускате на самотек болестта и да оставяте кучето на произвола на съдбата. Всеки ден трябва да му правите масаж, да се грижите за болните му части.

Профилактика

Комплексът от профилактичните мероприятия трябва да започне от „детска“ възраст на кучето.

 • За профилактиката на ставните болести при кучетата е важно здравето на ставите на кучето да се следят от ветеринар, да се храни правилно и балансирано и често да се извежда на разходка с цел физическа активностЗа да се избегнат непоправими изменения, трябва от най-ранна възраст да се контролират физическите натоварвания на кученцето;
 • Системно да се преглежда от ветеринар;
 • Задължително да се прави рентгенологичен контрол на скелета на кучето;
 • Хранителният режим на кучето да съдържа пълния състав от витамини и минерали, необходими за нормалното развитие на костната тъкан;
 • Да не се допуска преохлаждане на животното, да се избягват опасните ситуации, свързани с травмите;
 • Да не се използват легла от изкуствена материя;
 • Своевременно да се прави дезинфекция, обезпаразитяване, хигиена на кучето;
 • Недопустимо е да се позволява на кучето да преяжда, не трябва да затлъстява. Този факт също способства развитие на ставни болести. Ако кучето пълнее, трябва да преразгледате менюто му и да му съставите нов хранителен режим, чрез който ще контролирате теглото му.
 • Имайте предвид, че лечението няма да е ефективно, ако причината е наднорменото тегло на кучето.

1 Коментари

Янислав Георгиев:
08/10/2019, 09:20:30 PM
Изпрати

Благодаря за информацията! А дали автора е всъщност и вещо лице към което мога да задам и въпроси?!

Ваш коментар