Да подготвим кучето за операция на очите от катаракта!

Автор Iskra Atanasova 22/02/2018 0 Коментари

Как да помогнем на кучето ни, болно от катаракта?

Кучето с катаракта изисква специални грижи преди и след операцията на очитеКатарактата възниква тогава, когато кучето Ви страда. При катаракта очите на Вашия домашен любимец могат да изглеждат замъглени и няма да му е лесно да различава предметите. Малката катаракта няма да повлияе на зрението, но за съжаление, тя често става голяма. Хирургичната намеса е единственият сигурен начин да се избави животното от това заболяване, макар че Вие можете да помогнете на кучето си, да се грижите за него преди и след операцията.

Първи метод – грижа за кучето преди операция от катаракта

 1. Очите на кучето Ви трябва да се прегледат, преди да се каже, че има катаракта. Независимо от това, че катарактата е много разпространена сред кучетата, собственикът на кучето може и да обърка, ако постави диагнозата сам. С възрастта очите на Вашия любимец могат да придобият сивкав или синкав цвят, но това не значи задължително, че кучето Ви е с катаракта. Синкавата мъгла в очите може да значи, че има склероза, а тя не влияе върху зрението.. заради това ще бъде най-добре Вашият домашен любимец да бъде прегледан от ветеринар преди да се разглеждат вариантите за лечението му.
 2. При катаракта при кучето хирургичната операция на очите е сигурен метод за лечение на заболяването и спасяване на зрението на кучетоРазберете, че операцията е единственият най-сигурен начин да избавите кучето си от катарактата. Ако ветеринарят Ви е поставил диагноза катаракта на кучето Ви, то по-нататъшното развитие на болестта може да доведе до пълна загуба на зрението. Операцията най-често включва смяна на очния обектив с протеза – изкуствена вътреочна леща.
 3. Помогнете на кучето си да свикне с яката. След операцията кучето Ви ще трябва да носи защитна яка. За да може след операцията животът му да бъде по-лесен, накарайте животното да носи яката преди операцията. След като бъде оперирано и без това няма да му е „приказка“, а чуждата за него яка, която никога до сега не е виждал, само ще му причини още неудобства. Помолете ветеринаря да Ви даде такава яка и я слагайте на кучето си всеки ден за известно време (сами изберете колко дълго да е това). Така домашният Ви любимец ще свикне с нея и няма да се изплаши от нея след операцията.
 4. Тренирайте с кучето си седене на едно място. Както и с яката, стоенето от кучето Ви на място, където ще може да се възстанови, е задължителна част след операцията. Ще трябва да си почива в спокойна обстановка, за да не си навреди. Запознайте го с кутията или клетката, в която ще стои след операцията, за да не се изплаши след това. За да може кучето Ви да свикне с „мястото“, сложете там купичката му за хранене. Може да сложите и различни угощения, за да усилите желанието на кучето да иде там. Когато кучето Ви започне да яде, затворете вратата на „мястото“ за малко.
 5. За да може кучето след операцията от катаракта да е по-малко под стрес, е добре да носи защитната яка преди операциятаТрябва да заведете кучето си на медицински преглед минимум 4 седмици преди операцията. Тъй като по време на операцията животното ще бъде под пълна упойка, ветеринарите трябва да са сигурни, че кучето Ви е в добра физическа форма. Прегледът ще покаже и дали кучето е готово за операция физически. Тази проверка включва изследване на кръвта му, проверка на артериалното му налягане, а също и клинична оценка на историята на кучето. Ако кучето Ви е диабетик, то изследването на кръвта преди операцията е много важно. Освен това трябва да се изследва и урината му.
 6. Поговорете с ветеринаря за капките за очи преди операция. Някои ветеринари препоръчват капки за очи преди операцията, за да се премахне възпалението. Такива капки могат да се слагат в продължение на две седмици преди операцията, а честотата на употребата им може да се увеличи няколко дни преди интервенцията. Вашият ветеринар ще Ви помогне в избора на капките.
 7. Не хранете кучето минимум 12 часа преди операцията. Това е важно! Приемът на храна от кучето Ви може да повлияе върху лекарствата, които се използват по време на операцията. Все пак ако кучето Ви страда от диабет, така или иначе ще трябва да му осигурите порцията храна и инсулин, които са му необходими като норма. Поговорете с ветеринаря за стъпките, които трябва да предприемете конкретно за Вашето куче.

Втори метод – грижа за домашния любимец след операция на катаракта

 1. За да може кучето след операцият от катаракта да се възстанови добре, трябва да си почива повече, да се ограничат движенията му и да се капят специални капки за очи с антибиотикОграничете натоварването за кучето си. След операцията трябва кучето Ви да се възстановява и да се изцелява. Трябва да се ограничат движенията му и да се пази от натоварване. За да стане това, го сложете в „мястото му за възстановяване“ за няколко седмици. Ветеринарят Ви ще Ви каже колко точно време да стои там. Все пак ще Ви се наложи да го извеждате от клетката или кутията. В тези случаи използвайте повода, за не може да се движи много бързо.
 2. Кучето трябва да носи защитна яка. Тя ще Ви бъде предоставена от лекуващия го ветеринар след операцията. Трябва да се носи от кучето около 4 седмици.
 3. Давайте на кучето си медикаментите, предписани от ветеринаря му. Той ще изпише антибиотични капки за очи, които трябва да се поставят в продължение на 3-4 седмици в очите на кучето. Това ще предотврати заразяване на очите.
 4. Пазете кучето си от триене на очите. За някои кучета капките за очи са много дразнещ фактор. Ако ги трие малко е нормално, но ако кучето е раздразнено и продължава да трие очите си, обсъдете с ветеринаря други възможни начини за лечение. Може да забележите мека подпухналост около очите, която се разпространява към очите.

Съвети:

 • Миенето и козметиката са строго забранени поне 3 седмици след хирургичната интервенция за премахване на катарактата от очите на кучето. Вместо твърдите поводи и нашийници, се препоръчва да се използват такива от плат;
 • Ако забележите, че отново се формира катаракта, веднага се обърнете към ветеринаря. Повтарящата се катаракта може да е предизвикана от диабет, който трябва да се контролира.

Ваш коментар