Дом за кучето ни – как да го подредим?

Автор Iskra Atanasova 14/01/2019 0 Коментари

Когато решите да си вземете куче вкъщи, задължително трябва да предприемете някои мерки, с които да избегнете неприятни моменти и да помогнете на кучето си да се приспособи към новия си дом бързо.

Първото нещо, което трябва да направите, е да разберете, че кученцето е като детето, което се страхува да бъде далеч от майка си, братята си и сестрите си. Второто, което трябва да запомните, е, че малкото кученце, с чието възпитание все още никой не се е занимавал, изобщо не разбира кое е добро и кое е лошо и, преди всичко, на първо време ще чупи всичко, което може да се счупи. Затова в тази статия ще Ви дадем списък на нещата, които трябва да направите в дома си, преди да си вземете кученце:

  1. Когато си взимате куче, вдигнете високо важните вещи, документи, ценностиКученцето има нужда от негово си топло място, най-добре да е такова, което не е сред членовете на семейството, а по-закътано. Най-добре е веднъж и завинаги да определите кое място е на кучето, тъй като по-нататък ще трябва да го учите на командата „На място“, а това е доста по-лесно да се направи, ако кучето знае къде е това негово място.
  2. Предварително трябва да купите не една, а няколко играчки, за да научите кученцето, че трябва да гризе тях, а не ъглите на мебелите, чехлите и други неща. Защо няколко? Първо, на кучетата им харесват едни или други типове играчки (например много кучета не харесват гумените). Второ, ако кучето има няколко играчки, вероятността да му бъде скучно, докато хазяинът го няма, е малка, тъй като ще си играе ту с една, ту с друга играчка – ще му е разнообразно. Трето, кучетата имат зъби и някои от играчките ще се повредят.
  3. На всичко, което кучето може да достигне от масата, рафтовете и други по-ниски места, трябва да му се намери ново място – по-високо, иначе може просто да се сбогувате с много важни документи, книги и други ценни за Вас вещи. Това правило трябва да се поддържа, докато кучето не се научи на „маниери“, тоест трябва да научите себе си да прибирате всичко ценно навреме.
  4. През първите дни след пристигането на кучето в новия му дом, разбира се, то ще „си върши работата“ вътре (кученцата не бива да се извеждат навън, докато не им се поставят всички ваксини срещу чума и бяс), затова е желателно да си набавите миещи средства без хлор и други силни химични вещества – те са много опасни за животните. Кучето може да оближе тези химични вещества от пода и да се отрови.
  5. Всички обувки и дрехи трябва да се поставят в плътно затворени шкафове и гардероби.
  6. Краката на масите, столовете и другите мебели, на които кучето Ви е „хвърлило око“, може да омотаете с парцали и да ги превържете с връзки (не с тиксо, всичко „шумкащо“ привлича вниманието на любопитното кученце още повече).

В заключение, искаме да Ви пожелаем да сте търпеливи и да имате само положителни емоции с Вашия домашен любимец.

Ваш коментар