Гной от очите на кучето – защо се получава и как се лекува?

Автор Iskra Atanasova 21/05/2018 1 Коментари

Очите са много нежен орган както при хората, така и при животните. При кучетата често се появява сълзене, а даже и гноене в очите. Естествено, че подобно явление предизвиква паника у собствениците. Но няма нужда да се паникьосвате. Трябва да разберете каква е причината за образуване на гой и да окажете на домашния си любимец помощ вкъщи. В тази ситуация се препоръчва да се обърнете за консултация към специалист, тъй като гноенето на очите може да е симптом на сериозно заболяване. Какво да правите, ако очите на кучето гноят?

Гной с алергичен характер

Алергията е неприятно заболяване, което се предизвиква от най-различни възбудители – от паразити (бълхи, прахови кърлежи и други) до микроскопични частични битови химикали. Един от признаците за алергична реакция е появяването на слъзни или гнойни секрети в очите на кучето. Често този симптом е съпроводен с хранителна алергия. Състоянието започва да се проявява с обилно сълзене, което е постоянно, на муцуната на кучето се образуват влажни следи. Влагата и топлото са идеалната среда за размножаване на бактерии. Първоначално с техния растеж се бори имунната система, но когато тя е отслабена и не може да ги потисне, се появяват гнойни секрети.

Причина за гной в очите на кучето може да е алергична реакция или бактериални и гъбични ифекцииЧесто алергичната реакция е съпроводена и с други признаци – подпухване носа на кучето, на възглавничките на лапите му, кучето го сърби, често и дълго киха. Сред тежките симптоми са белодробните отоци, бронхиалните спазми.

Алергията е коварна болест и може да доведе до задух, още повече ако кучето продължава да контактува с алергенното вещество. В този случай е важно своевременно да се обърнете за помощ към ветеринар.

Гноене от очите, предизвикано от бактерии или гъбички

Инфекциозните заболявания от подобен характер могат да поразят както местно, така и целия организъм. Няма единни симптоми, всеки патогенен възбудител оказва различно въздействие върху организма на животното.

Ако при кучето се появи гной в очите, не се храни, температурата му се повишава, вяло е, лежи повече  - значи става дума за бактериална инфекция. Най-тежкият признак на болестта може да стане сепсисът, който води до летален изход. Това се получава при проникване на болестотворни бактерии в системата на кръвообращението. Гъбичните възбудители пък могат да спят няколко години в организма и внезапно да се появят под формата на тежки симптоми.

Подобни състояния изискват екстремно лечение. Чрез лабораторни изследвания се открива видът на бактерията или гъбичката, назначават се съответните антибиотици или противогъбични препарати. Ако лекувате животното сами, без намесата на ветеринар, пробвайки различни медикаменти, лечението може да продължи много дълго време и да влоши значително здравето на кучето.

Вирус – причина за гноене на очите

Ако нагнояването на очите носи вирусен произход, всяко нехайство от Ваша страна може да доведе до най-лошия изход за кучето Ви. Докато собственикът се чуди каква е причината за гнойта, вирусът може за няколко часа да отслаби организма дори на младо, издръжливо куче. Малките кученца често умират в тези случаи.

Вирусните инфекции са съпроводени с най-различни симптоми. Всеки вид вирус има своите характерни особености. Но във всеки случай състоянието на животното рязко се влошава: кучето отказва да яде, температурата му рязко се повишава. От страна на дихателната система могат да се появят хрипове, тежко дишане, суха кашлица, често кихане. Често вирусната инфекция води до разстройства на стомашно-чревния тракт – диария, позиви за повръщане.

Гноене на очите на кучето може да е предизвикано от вируси или травма на окотоИма редица вируси, които водят до скрити форми на болести. В този случай болестта може да се издаде от кашлица след физическо натоварване, слабост, гноене от очите, течни секрети от носа. Ветеринарите предупреждават, че самостоятелното лечение на вирусните патологии е безполезно. Не бива да се чака, трябва колкото може по-бързо кучето да се прегледа от ветеринар.

Гной вследствие на травма на окото на кучето

Кучетата са много активни същества, затова често заради това страдат органите на зрението им. Тъканите на клепачите или роговицата могат да се увредят от клонки, суха трева, при игра, при срещата им с котка и други. Естествено, собственикът не може да предпази животното от всички тези ситуации. Ако той е видял как се е получила травмата, може да се обърне за консултация към фармацевта във ветеринарната аптека и да закупи необходимите за лечението му препарати, които могат бързо за заздравят раните.

В повечето случаи след получена травма започва да гнои едното око на кучето. Другото му око е чисто, без секрети. Ако животното е ударило главата си, сълзене и изтичане на гной може да се получи и от двете очи. Ако имате и най-малки подозрения, че кучето Ви е получило травма на окото, се препоръчва да се обърнете към специалист, тъй като може да има скрити сериозни увреждания.

Сълзене и гной при раздразнение на роговицата

Причината за зачервяване на роговицата и появата на гной може да е, че чувствителната кожа на очите е контрактирала с разяждащи летящи вещества. Кучетата, които са чувствителни към битови химикали, може да „плачат“ от изпаренията на хлоросъдържащите средства, праховете и други. Ако контактът с тези вещества не се случва често, всичко се свежда само до сълзене. Но при регулярно попадане на вещества върху роговицата се образува гной.

Причина за гноене на очите на кучето може да са паразитни насекоми, хронични заболявания, раздразване на роговицатаЧеста причина са конюнктивит е собствената козина на животното – веждите, брадата, които постоянно влизат в очите на кучето. Също така може да бъде провокиран и от попадане на частички прах, пясък, дим.

Паразитни насекоми – причина за гной в очите

Кучето често е поразено от различни паразити хелминти, бълхи, кърлежи, които способстват образуването на гной в очите. Често те провокират възникването на алергична реакция при попадането си в зрителните органи, а също при чесане на ушните си раковини на кучето може случайно да зачекне и очите си. В тази ситуация най-добре е кучето да се избави от паразитите.

Образуване на гной при хронични заболявания

Хроничните патологии са най-разпространените и често срещаните фактори, които предизвикват нагнояване в кучешките очи. Това може да е запушване на слъзния канал, вродено или травматично извъртане на клепача, болести на вътрешните системи и органи.

Често за откриването на причината е необходима комплексна диагностика. Това е много важно, ако става дума за старо куче – в периода на стареенето имунитетът отслабва, развиват се „старчески“ болести. Обострят се хроничните проблеми. Най-често страда пикочно-половата система, стомашно-чревният тракт, бъбреците.

Какво можем да направим сами за кучето си?

Ако видите в очите на кучето си гной, може да го лекувате по следния начин:

  • Внимателно промийте очите с билкова отвара. Може да ползвате лайка, невен, жълт кантарион.
  • Промийте очите на животното с помощта на памучен тампон, обилно напоен с отварата.
  • Обработвайте всяко око с отделен тампон.
  • След внимателно обработване трябва да попиете излишната течност по очите със суха кърпа.
  • Препоръчва се да имате вкъщи тетрациклинова мас 1%. Трябва да я сложите по вътрешната част на клепача на кучето. За нанасянето и трябва да отворите долния клепач на кучето си и да я нанесете. След това да затворите клепачите и внимателно да масажирате, за да се разнесе маста.
  • За да има ефект, трябва да предотвратите триенето на очите от кучето си. За тази цел може да погалите кучето, да го погушкате, да отвлечете вниманието му.

1 Коментари

Валентин:
22/05/2020, 10:07:51 PM
Изпрати

При поява гноен секрет от окото на възрастно куче, мисля, че е добре да се промива с разтвор на натриев хлорид 0,9 %

Ваш коментар