Имат ли нужда от защитна маска кучетата?

Автор Iskra Atanasova 03/04/2020 0 Коментари

Превантивната мярка за носене на маски за лице поради коронавируса не се ограничава вече само до хората. Все повече хора търсят информация и използват маски и за домашните си любимци. В интернет излизат все повече снимки на кучета, носещи защитни маски. Това показва, че хората се страхуват не само за своето, но и за здравето на любимците си.

Кучетата нямат нужда от защитна маска срещу коронавируса.AFCD (Министерството на земеделието, риболова и опазването на околната среда на Хонконг) съобщи, че няма доказателства, че кучетата могат да бъдат източник на инфекция на COVID-19 за хората или че самите животни могат да се разболеят след заразяване с вируса. Кучетата и котките са заразени с ниско ниво на инфекции на тежък остър респираторен синдром (SARS) по време на избухването му през 2003 г., заяви експертът по здравеопазване на животните Ванеса Барс. "Предишният опит със SARS показва, че котките и кучетата няма да се разболеят или да предадат вируса на хората. По това време малък брой домашни любимци са тествани положително, но никой не се е разболял", каза тя. „Важното е, че няма данни за предаване на вируса от домашни кучета или котки към хора“, добави Барс.

За всеки случай Центърът за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) препоръчва на хората с COVID-19 да намерят друг човек да разхожда и да се грижи за животните им, докато те са болни. И хората така или иначе винаги трябва да си мият ръцете, след като се прибират след разходка с кучето, тъй като домашните любимци могат да разпространят други заболявания на хората, според CDC. Имайки предвид тези предпазни мерки, хонконгските организации за защита на животните подчертават, че е много малко вероятно собствениците на домашни любимци да хванат COVID-19 от своите животни.

Какво представляват коронавирусите?

Коронавирусите са група вируси, които могат да причинят редица симптоми, включително хрема, кашлица, болки в гърлото и треска. Някои са леки, като обикновената настинка, докато други могат да доведат до пневмония. Те обикновено се разпространяват чрез директен контакт със заразен човек.

Има ли коронавируси при животни?

Коронавирусите са често срещани при няколко вида домашни и диви животни, включително говеда, коне, кучета, котки, порове, камили, прилепи и други.

Този коронавирус разпространява ли се от животни към хора?

Въпреки че не са често срещани, коронавирусите могат да се предават от животни на хора. Прилепите могат да бъдат водохранилища за вируси, които могат да преминат видови бариери, за да заразят хората и други домашни и диви бозайници. В последните две големи огнища на коронавирус, който e бил предаван на хора, предаването се е осъществявало чрез междинни гостоприемници: маскиран палмов цивет (SARS) и дромедарни камили (MERS).

Здравните служители работят за идентифициране на животинския източник на новия коронавирус 2019 (2019-nCOV), известен сега като COVID-19. Първите инфекции бяха свързани с пазара на живи животни в Китай, но сега вирусът се разпространява от човек на човек.

Кучетата не могат да предадат COVID-19 на хората.

В новините се появи информация за куче, домашен любимец на китайска гражданка, което е умряло от коронавируса. Както много често се случва, заглавието е подвеждащо. Собственикът не е допуснал да се направи аутопсия на кучето, така че точната причина за смъртта остава неизвестна.

17-годишният померан за първи път е тестван за вируса на 28 февруари, като резултата е „слабо положителен“. Кучето е поставено под карантина в правителствено заведение от 26 февруари до 14 март, след като най-накрая е тествано отрицателно за вируса и му е разрешено да се върне у дома. Животното е починало няколко дни след това.

Собственикът на кучето, 60-годишна жена, за първи път е тествана положително за COVID-19 на 25 февруари и е била хоспитализирана. Тя се връща в дома си на 8 март, след като се е възстановила от болестта. Генетичният състав на вируса, открит при хората, както и вирусът, намерен в померана на жената, изглежда подобен. И така, трябва ли обществото да се притеснява дали може да се зарази със SARS-CoV-2 от домашни любимци? Експертите все още казват „не“.

Китайските собственици на кучета се надпреварват да купуват защитни маски за своите кучета, за да ги предпазят от коронавируса, въпреки че здравните експерти не са убедени, че други видове могат да хванат болестта. Повечето кучета са започнали да носят маски, тъй като хората обръщат повече внимание на здравето си и здравето на своите домашни любимци в момента.

Защитните маски за кучета могат да попречат на кучето Ви да облизва заразени повърхности или да яде намерена на улицата храна. Маските за кучета може да не са толкова професионални, колкото медицинските маски, направени за хора, но са функционални.

Световната здравна организация заяви, че все още няма достатъчно доказателства дали вирусът има някакво влияние върху здравето на животните. А що се отнася до реалистичните рискови фактори - ако например кучето Ви обикновено е вкъщи и не контактува с други кучета или хора и никой от Вашето домакинство няма COVID-19, шансовете, че Вашият домашен любимец би се заразил, са минимални.

Ветеринарна служба за тестване IDEXX обяви на 13 март 2020 г., че е оценила хиляди кучешки и котешки образци за вируса COVID-19 и нито един не е дал положителни резултати.

Ако искате да бъдете много предпазливи, не позволявайте на други хора извън Вашето домакинство да се грижат за домашните Ви любимци понастоящем - изключението е, ако Вашето куче се нуждае от ветеринарна помощ. Винаги е добре да миете ръцете си със сапун и вода след контакт с домашни любимци, за да избегнете предаването на по-често причиняващи болести агенти, като Е. коли и салмонела.

Какво трябва да направя, ако съм болен от COVID-19? Или ако подозирам, че съм?

Необходима ли е предпазна маска за кучетата за защита от коронавирус?Ограничете контакта си с домашни любимци и други животни, точно както бихте направили и с други хора. Когато е възможно, потърсете друг член от Вашето домакинство да се грижи за животните, докато сте болни. Избягвайте директния контакт с домашни любимци, включително милване, целуване или облизване и споделяне на храна. Ако трябва да се грижите за Вашия домашен любимец или да сте около животни, докато сте болни, мийте ръцете си преди и след като си взаимодействате с домашни любимци и носете маска за лице.

Трябва ли моят домашен любимец да носи маска за лице, когато е на публично място?

Маските, направени за домашни любимци, може да не са ефективни за предотвратяване на заболявания, предавани от капчици телесна течност. За да предпазите Вашия домашен любимец от респираторни заболявания, ваксинирайте го срещу Bordetella, параинфлуенца и кучешки грип, които са най-честите респираторни заболявания, предотвратявани от ваксина при домашни любимци.

Въздушните филтърни маски за кучета са нов продукт за собствениците на кучета, за да предпазят домашните си любимци от дим от пожар, градски смог, пустинен прах, бактерии, плесен и други токсини. Замърсяването на въздуха е нарастващ проблем на много места по света. Но тези маски не гарантират предпазване от коронавирус.

Кучетата понастоящем не се нуждаят от маски, за да се предпазят от новия коронавирус - но ако все още се притеснявате (и имате излишни пари за харчене), говорете с Вашия ветеринарен лекар, преди да закупите защитна маска за Вашето куче.

 

Източници:

https://www.oregonvma.org/

https://www.livescience.com/

https://nypost.com/

https://www.health.com/

Ваш коментар