Как да почистим зъбите на кучето вкъщи?

Автор Iskra Atanasova 10/04/2019 0 Коментари

Както човека, така и кучето са предразположени към различни болести на зъбите, включително и кариес, зъбен камък, лош дъх. В някои случаи болестите в устната кухина могат да се отразят на сърцето, стомаха, черния дроб, бъбреците. Това може да бъде избегнато много лесно – трябва да чистите зъбите на кучето си. Как се прави това и с какво, ще опишем по-долу.

Защо да чистите зъбите на кучето си?

В естествената дива среда, разбира се, зъбите на кучето не се чистят. По тази причина повечето любители на животните пренебрегват процедурата, смятат, че не е нужно. Но така ли е?

Здравето на зъбите на кучето е много важно, затова трябва да почистване зъбите му регулярно.

Всъщност, макар кучето да не си чисти зъбите с паста за зъби, в природата то ги чисти с гризане на кокали, дъвчене на трева и гризане на пръчки. Тези процедури почистват зъбите от налепите, не позволяват да се образува зъбен камък и пастта на кучето се почиства от стари частички храна. В домашни условия не всяко куче може да си позволи такава процедура, тъй като не всеки домашен любимец си има пръчка и не всички гризат кокали. Точно затова чистенето на зъбите ляга на плещите на стопанина му.

Чистенето на зъбите е точно такова, каквото е и при човека. Това помага да се премахнат налепите, да се избегне образуването на зъбен камък, а също и да запази доброто състояние на зъбите. Разбира се, освен всичко останало, кучето има по-свеж и по-приятен дъх.

Какво ще Ви трябва?

За почистването на кучешките зъби ще са Ви необходими определени неща:

  1. Четка за зъби. Най-добре е да купите такава, която е предназначена за кучета. Тя е с правилна форма и е направена точно за зъбите на животното. Има четки за кучета с различни размери, така че трябва да имате предвид това, когато избирате за своето. Четката за зъби за кучета може да се замени с такава за малки деца. Косъмчетата ѝ са меки, така че шансът да повредите венците на животното е малък. Освен това може да използвате четка-напръстник. Предназначена е за почистване на детските зъбки. Но тук рискът кучето да Ви захапе, докато извършвате процедурата, е голям. При това не нарочно, просто ако не му харесат Вашите действия, ще се опита да се защити. Така че това средство е най-добре да се използва само при малки кученца. Продават се и специални гъбки, но те също не са особено удобни за ползване.
  2. Спрей, зъбна паста или гел – можете да ги купите от всеки зоомагазин. Цената им не е най-ниска, но само тези средства може да използвате. Има много видове. Те се продават под няколко форми и имат различни вкусове. Точно вкусът обикновено играе ключова роля при избора на средство за кучето. Важно е на кучето да му хареса пастата, гелът или спреят на вкус. Тогава ще Ви позволи да му почистите зъбите.

Важни моменти

  • Можете да почистване зъбите на любимеца си още от втория месец. Това не се прави толкова, за да премахнете налепите или за да са здрави венците, колкото, за да го приучите към тази процедура.
  • Можете да го правите по всяко време. Но за да опростите процедурата, най-добре я провеждайте вечер или след хранене, тренировка, когато кучето е уморено. Умората му ще Ви е помощник.
  • Всеки ден трябва да му чистите зъбите. При всички случаи, точно това препоръчват ветеринарите. Но ако животното се противи, може да започнете с веднъж седмично и постепенно да провеждате почистването все по-често, докато кучето не свикне с чистенето всеки ден на зъбите.

Технология

Зъбите на кучето се почистват отпред назад

Преди първото почистване трябва да дадете на кучето да оближе спрея, пастата или гела, за да видите дали му харесва вкусът, или не. Трябва да запознаете кучето си с четката за зъби, да му дадете да я подуши и оближе. Ако реакцията му е положителна, може да пристъпите към действие. Ако ли не, е добре да потърсите средство, което да е по вкуса му, що се отнася до четката – ще му се наложи да се примири с нея, така или иначе.

Трябва да нанесете върху четката избраното средство, след което внимателно да минете с нея предните и кучешките зъби на животното. При проява на агресия трябва да поизчакате, да оставите кучето да се поуспокои, а след това да продължите с още по-голямо внимание. Задните зъби се чистят накрая. При почистването четката трябва да се движи паралелно по линията на венците. Първо се чисти външната страна на зъбите, а след това – вътрешната. Няма нужда да изплаквате зъбите на кучето след почистването им, пастата ще попадне в хранопровода му по естествен начин. Точно затова не трябва да използвате средства с вредния за животните флуор.

Много трудно би било да почистите всичките зъби на кучето от един път, още повече, ако е голямо куче. В този случай процедурата се прави на няколко етапа. Това ще помогне на животното да свикне към новото.

Полезни съвети

  • Зъбите на кучето могат да се почистват на етапи, ако то проявява агресия и защитна реакцияНай-добре е да започнете да почиствате кучешките зъби от ранна възраст. Малкото кученце няма да може да се опъва много и ще му се наложи да се примири и да чака мирно, докато не почистите зъбите му. Процедурата ще се превръща в нещо нормално за него с възрастта и няма да провокира негативни реакции от страна на животното. Ако започнете да чистите зъбите на голямо куче, може да възникнат проблеми. Първо, може да се появи агресия – не всяко куче ще позволи да му се бърка в устата с подозрителни, според него, предмети.
  • Цените на зъбните четки за кучетата всъщност са различни и зависят, на първо място, от производителя, размера, а също и от материала, от който са направени. Някои, така наречените еднократни, се чупят бързо, други са за няколко месеца. Ако в близкия зоомагазин няма разнообразие и има само скъпи продукти, е добре да потърсите четка в интернет. В световната мрежа можете да намерите много евтини четки.
  • Зъбните четки за хора не се препоръчват за кучета, те могат да са много твърди, а и косъмчетата не са такива, каквито трябва да са за кучешките зъби. Но ако нямате друг вариант, на първо време може да ползвате и такава, само че да е за деца.
  • Човешката паста за зъби не е подходяща за кучета. Тя съдържа вредни за домашния любимец компоненти като флуор, който може да провокира повръщане или дори проблеми с бъбреците.
  • Ако не искате да чистите зъбите на кучето си сами, може да замените тази процедура със синтетични, ядливи кости или истински кокали, които можете да намерите във всеки зоомагазин. Когато ги гризе, то ще почиства и заздравява зъбите и венците си, ще премахва налепите. Тези „играчки“, освен всичко друго, ще масажират венците на кучето, а някои дори освежават дъха на животното.

Ваш коментар