Катаракта при кучета и котки – средства за лечение!

25/02/2018 0 Коментари

Афганска хрътка е изложена на голям риск от развитие на катаракта.

Котешка и кучешка катаракта

Катаракта се среща често при по-възрастни кучета и рядко при по-големи котки. Възможно е да забележите млечност в очите на Вашия домашен любимец, когато са в напреднала възраст. Това състояние са дължи на промени във влакната в лещите на окото, които се намират зад ириса и зеницата. Здравата леща е прозрачна и помага за фокусирането, дава възможност за ясна визия и благодарение на лещата, кучетата и котките виждат нещата ясно, наблизо и надалеч. 

Катаракта при кучета или котки често се появява, ако животното има диабет. Среща се при по възрастните домашни любимци, които имат някакви имунни заболявания, хронично заболяване, хронични кожни проблеми, дисплазия на тазобедрената става и проблеми с ушите.

Сенилният тип е най-често срещан вид катаракта и се проявява едновременно и в двете очи.

Следните породи кучета са изложени на най-голям риск от развитие на катаракта:

 • Голдън ретрийвър и Лабрадор ретривър често развиват катаракта. Афганска хрътка 
 • Кокер шпаньол
 • Чесапийк бей ретривър
 • Немска овчарка
 • Голдън ретрийвър
 • Лабрадор ретривър
 • Шнауцер
 • Староанглийска овчарка 
 • Сибирско хъски
 • Пудел
 • Западнохайландски бял териер
 • Уелски спрингерспаниел

Какви са причините за катаракта при кучетата?

Въпреки че точната причина за катаракта при кучета или котки не е известна, химичните промени в лещата могат да допринесат за развитието на катаракта. Други фактори като генетика, вродени дефекти, очна инфекция, травма на окото, хранителни недостатъци (особено каротеноидни недостатъци, представляващи червените, оранжевите и жълтите растителни пигменти, липсата на витамини и минерали, които осигуряват мощна антиоксидантна защита) топлина или радиация, токсини, очни заболявания или диабет могат също да бъдат свързани с катаракта.

Холистични средства за защита от катаракта:

Западнохайландски бял териер е една от породите, които развиват катаракта - нарушено зрение и потъмняване на лещата на очите. Опитът на много ветеринари показва, че естествените лекарства за катаракта при кучета и котки са изключително полезни. Вижте някои от съветите на собствениците на домашни любимци с катаракта:

 • Cineraria е традиционното хомеопатично лекарство, намерено в секцията на Офталмологията на референтната на Physicians Desk, в продължение на повече от 25 години е използвано за лечение на катаракта. Индийското правителство заявява, че "Кинерария“ е хранителният състав, който може да възпрепятства или да се обърне развитието на катаракта". Хомеопатията задейства лечебния процес, а хранителните добавки осигуряват горивото.
 • Витамин С с биофлавоноиди се препоръчва като общо допълнение.
 • Oчанка (Eyebright herb) и боровинка – и двете билки са неразделна част от цялостното лечение на катаракта и са много полезни за домашните любимци.

Can-C и кучетата – изследвания и резултати:

При направено контролно проучване: Тридесет кучета (60 очи) получават локално приложение на Can-C 1% N-ацетилкарнозин разтвор очни капки два пъти дневно за катаракта. Резултатите:

 • Подобрено визуално поведение на животните в рамките на седмици от лечението.
 • Обръщане на катаракта, като започва от периферията на катаракта, последвано от повишена прозрачност на лещата.
 • 96% от кучешките очи, третирани с N-ацетилкарнозин (Can-C) показват забележителни подобрения.
 • Кучетата с незряла и узряла катаракта показват значително подобрение на зрението.

Източник: Current Drug Therapy, 2006, Vol. 1, № 1 107 - Извадка от “Treatment of Age-Related Cataracts in Canines" - Mark Babizhayev PhD

Катаракта при котките също може да се лекува с капките Кан Ц, както при кучетата. Една история за котките и катарактата – приложение на Can-C

„Преди четири години нашата 24-годишна котка Сабоу, която беше почти напълно глуха, разви катаракта и зрението й се влоши. След като помолихме за помощ няколко ветеринарни лекари в нашия район, продуктът, наречен Can-C, ни беше препоръчан като добър за хора и кучета. Вярвам, че нашата котка е сред първите, които се лекуват с Can-C. Само за няколко седмици можехме да кажем, че погледът на Сабоу се подобрява. Нашият ветеринар проверяваше очите й при всяко следващо посещение и имаше значително подобрение всеки път. Използвахме и Cineraria - хомеопатичните капки. Съвсем скоро след започване на лечението, тя започна да вижда нормално. Всеки човек, собственик на домашен любимец, трябва да знае за този чудотворен и животоспасяващ продукт - Can-C.

Saboo ни остави на 28 години (което се равнява на над 150 човешки години). Благодарим Ви, Natural Eye Care, за това, че ни дадохте още четири прекрасни години с нашата котка.“

Rick V., Sonoma, СА

Ваш коментар