Куче в апартамента – плюсове и минуси

Автор Iskra Atanasova 07/01/2019 1 Коментари

Преди да си вземете куче, трябва да помислите не само с какво ще го храните и как ще го разхождате, но и ще промени ли бита на семейството и ще е удобно ли да го държите в апартамента си. Това e свързано с факта, че кучето е активно животно, на което постоянно му трябва да се движи, а и породите са различни – от дребните дакели до внушителните немски овчарки. Е, струва ли си да си взимате куче?

Плюсове

Животното вкъщи винаги носи радост, особено ако е любящо и вярно на стопанина си. Точно заради това много хора си взимат домашен любимец. Какви плюсове има още?

 • Море от радост за детето. Кучетата са много жизнерадостни, благодарни и весели същества, които много обичат децата и са непринудени към тях, доверяват им се изцяло. Когато едно дете се сприятели с куче, то става по-отговорно, особено ако става дума за по-голямо дете, което може да извежда кучето, да играе с него и да го храни. Активните игри са много полезни за децата. Имайки предвид колко е трудно да ги увлечем и да ги накараме да оставят компютърната игра, решението да си вземем куче има безспорни предимства, тъй като така ще намерим верен и предан приятел за детето си.
 • Кучето дарява радост и разходките с него са полезни за здравето, а освен това развива чувство за отговорностОтлична тренировка сутрин. Онези, които не могат да се вдигнат от леглото сутрин и да накарат себе си да потичат малко, веднага ще забравят мързела и съня, ако си имат куче в апартамента. При всички случаи кучето трябва да се изведе и колкото по-често и по-активно се случва това, толкова по-добре.
 • Развиване на чувството за отговорност. Много често младите двойки, преди да решат да станат родители, си взимат куче и това е правилно, тъй като само така могат да разберат дали са готови да променят ежедневието си и да жертват собствените си планове за през деня и личния си живот, за да се грижат за още някой. Едва когато започнем да живеем с куче, илюзиите за това, че това е просто едно пухено създание, което трябва да се храни и да се извежда навън, изчезват, защото кучето изисква внимание и грижи, както е с детето.
 • Любов към природата. Ако човек излезе навън сам, едва ли ще оцени много красотата на природата. Друга работа е, ако това излизане сред природата е с домашния любимец. Разходките, активните игри, тичането край реката или езерото ще се превърнат във весело всекидневно занимание.
 • Полза за здравето. Много хора казват, че бягането и активно прекараното време сред природата са се появили едва след появата на куче в апартамента им, а това е много полезно за сърдечно-съдовата система и за укрепването на имунитета.
 • Истинско приятелство. Основната отличителна черта на кучетата от другите домашни любимци е, че кучето винаги се радва да види стопанина си и винаги го чака на прага да се върне. Кучето винаги е готово да подкрепя и да изслушва, независимо, че не може да се осъществи словесен диалог с него. Но след като разкажем всичко на пухения си приятел и го погалим, всичко става някак по-лесно.

Минуси

Всъщност някои плюсове на това да има куче вкъщи за някои хора са минуси, защото всяка монета е с две страни.

 • Загуба на време за разходка и активни игри. Кучето няма да седи цял ден в апартамента, това е вредно за здравето му, така че на стопанина му ще му се наложи да намира време, за да го извежда преди работа и след като се върне вкъщи, независимо дали е изморен и дали е в лошо настроение.
 • Кучето изисква много грижи, отговорност, финанси и постоянно чистенеГоляма отговорност. За кучето е необходимо да се полагат добри грижи, да му се купува скъпа храна и да се разресва – това е само малка част от задълженията, които трябва да се изпълняват. Къпането, разхождането, игрите, разчистването, грижите, когато е болно – с това се сблъсква всеки стопанин на куче.
 • Финансови разходи. Пари се харчат не само за самото куче, но и за място, където ще спи то. Витамини, ветеринарно обслужване, лечение, играчки, костюм за зимните разходки, храна, шампоани – всичко това са пари.
 • Съсипани вещи. Кученцето е голямо изпитание за апартамента, по-точно за мебелите и други предмети от интериора, които са в него. Когато на кученцето започнат да му растат зъбите, ако не го отучите навреме, то може да гризе не само играчките си, но и дивана, масата, столовете. Веднага щом оставите домашния си любимец сам и не му обърнете достатъчно внимание, трябва да се готвите за смяна на мебелите.
 • Постоянно чистене. Кучетата са много активни и игриви същества, затова трябва да свиквате с разпиляната храна и разтегнатите дрехи. Също така не забравяйте, че след всяка разходка лапите на кучето трябва да се измиват добре, иначе ще Ви се наложи да миете пода в цялата къща. Трябва да имате предвид и дезинфекцията, особено в апартамент на първия етаж, където лесно могат да попаднат бълхи. Затова е много важно да миете пода в коридора много добре и с препарат.
 • Търпение. Обучението на кучето на команди изисква много внимание, дори и да се обърнете към специалист, все пак ще Ви се наложи да отделяте по 20 минути на ден, за да тренирате кучето, иначе няма да слуша стопанина си. Кучетата си имат характер и навици, затова подходът към всяко куче е индивидуален, няма по-ценно нещо от дружбата между кучето и неговия стопанин. В началото на обучението кучето може и да не слуша, да игнорира демонстративно командите, затова е много важно в този момент да проявите достатъчно търпение.

Струва ли си да си вземем куче в дом, в който живее дете?

Подходящата възраст за дете да има куче е след 5 годиниДо голяма степен това зависи от възрастта на детето, разбира се, най-добре е да си вземете куче, когато детето вече е на 5 години и разбира, че това е животно и че трябва да се полагат грижи за него, че не трябва да се отнася към него като към играчка, трябва да се храни и да се извежда. Ако изградите правилно отношенията между детето и кучето, между тях ще се появи приятелство, а тези отношения влияят благоприятно върху психологичното и физическото развитие на детето.

За да расте детето отговорно и отзивчиво, е важно да има за кого да се грижи, а освен това на родителите ще им е много по-лесно, тъй като детето ще бъде заето да си играе с кучето. Най-важното е да се избере правилно породата, тъй като не всички кучета стават за живот в апартамент с дете. Например немската овчарка е известна с това, че обича децата, но тя не може да живее в малък апартамент, тъй като обича да се движи и не може да седи на едно място, постоянно и трябва пространство за игри. Най-добрият вариант е йоркширски териер, чихуахуа и померан.

1 Коментари

Георги Василев:
03/04/2019, 01:26:06 PM
Изпрати

Когато глупоста стане повсеместна, тя се възприема за нормална. Разбира се, трябва да имаме грижи за животните, но не и да преминаваме границите. В миналото кралете бяха тези с кучетата из палатите си, богатите, благородниците. Било е и признак на снобизъм. С времето, лека полека и буржуазията се зае да подражва на нобилите. А сега да имаш животно в къщи стана масово. Особен на запад, където кучето се цени повече от човека. То си е индусрия на Запад. Но смущаващ е факта че за кучета се полат пвече грижи от колкото за човека(не че не трябва да се полагат такива за животните, и за кучетата в частност) но това дава повод за размисъл че има нещо первезно в човека. Да оставим това че трябва да зажвееш сред кучешки изпражнения и урина докато научиш едно пале да дефикира и уринира навън( достига и година понякога) Човекът орикатурява, изоппачава докаквото се докосне. Няма значение как ще наречеш животното: домашен любимец или каквото и да е, то си остава животно с инстнкти; природата му не може да се промени. Первезния ум на човека е стигнал до там че някои си вземат и змий, и лъвове(случаят на скоро в Чехия) и какво ли не. Само и само да зодоволят собственото си его( те са уникални и няма други като тях) Всъщност ако се вгледа дълбоко човек, такива май не обичат толкова животното, по-скоро себе си. Иначе как е възможно човек да обича собственото си куче и да мрази хората. Ако любовта се прояви в човека, то човек обича всичко и всички, и животните, включително; и обратното: ако обича кучето си нчма как да не обича и хората. Но май не е така с повечето от тези които имат така наречените домашни любимци. Да, има неще первезно в човека, за съжаление.

Ваш коментар