Кучето е агресивно – какво да правим?

Автор Iskra Atanasova 15/10/2018 0 Коментари

Кучетата са много миролюбиви животни. Пазачи, бойни, служебни – всички имат агресивност в характера си, но я проявяват само в определени случаи, когато това е необходимо. През останалото време те са много миролюбиви и не причиняват вреда без причина. Но в някои случаи кучето може да излезе от контрол.

Ако кучето е агресивно без причина, вероятно е физически или психически травмираноБезпричинната на пръв поглед агресия може да крие сериозна психологична, физическа травма, недоразбиране или недоволство. За причините за агресия при кучетата, а също и за това как да се борим с това, ще опишем по-надолу.

Типове агресия при кучетата

Има само два вида агресия – вродена и придобита. Вродената се предава генетично и е трудно да се контролира. Най-често се проявява при уличните, бойните или кучетата-пазачи. Поведението на тези кучета може да се поправи. За това те преминават специално обучение, състоянието им се коригира и кучето може да стане практически неузнаваемо. Но това е продължителен и труден процес.

Придобитата кучешка агресия се появява поради някаква причина. Кучетата, както и хората, могат да се страхуват. Те също изпитват физическа или психологическа болка. Тази и много други причини, за които ще напишем по-надолу, водят до агресивност на кучето. Тя може да е спонтанна, непланирана и да дойде сякаш от нищото.

Често стопаните се плашат толкова много, че може да приспят кучето или да го изгонят от дома. Но по принцип придобитата агресия се лекува и кучето отново може да стане каквото е било преди. Трябва само да разберем каква е причината и да я решим.

Причините за кучешка агресия

Кучетата проявяват агресия, когато са уплашени, болни, когато изпитват дискомфортПричините са вродената агресивност са гените. Така че, тук не ни остава нищо друго, освен да се опитаме да поправим това с възпитание. Но по принцип има и други – временни причини, които водят до придобита агресивност.

 • Уплаха. Ако кучето се изплаши, това за негова е естествена защитна реакция, за да си спаси кожата. Това е нормално и съвсем предвидимо.
 • Болест. В редица случаи кучетата защитават себе си с агресия от хората, когато ги боли. Само някои кучета могат търпеливо да очакват помощ, другите се страхуват. Затова, ако кучето е болно, може да се озъби, да започне да лае и дори да захапе ръката, която му причинява болка.
 • Конкуренция. Конкуренцията за най-доброто място, за територия се наблюдава, когато вкъщи има няколко кучета или животни. Те просто разделят територията и затова се появява агресия.
 • Майчина агресия. Винаги е насочена срещу човека. Когато кучето роди, е много опасно да се доближавате до кученцата му. Някои породи крият малките си от хората, докато не укрепнат.
 • Дискомфорт. Понякога кучетата стават неконтролируеми, защото не им е комфортно. липсата на елементарни норми на живот може да им изиграе лоша шега. Некачествената храна, липсата на лично място или пространство, студът, мръсотията са много вредни за кучетата.

До какво може да доведе агресията при кучетата?

Кучетата са агресивни при разделяне на територията с други кучета Агресията на кучето никога не минава незабелязано. Озлобеното куче може не на шега да изплаши дори и най-върлия любител на четириногите приятели на човека. Точно затова трябва да имате предвид не само причините, но и последиците от поведението на кучето и човека по време на безпричинните атаки на животното.

Най-важното в тази ситуация е поведението на този, към когото е насочена агресията. Ако този, заради когото кучето е излязло от кожата си, избяга, махне се, скрие се от погледа му, то следващ път агресивността само ще се увеличи. Тази реакция на кучето може да е провокирана от природните му инстинкти. Поведението му е довело да уплах на някого, а това значи, че кучето още по-силно ще пази себе си и мястото си. Същото ще се случи, ако кучето се отмести насила от предмета, провокирал неговата агресия.

Ако стимулът за агресия на кучето не си отива, а напротив – приближава се, кучето ще се изплаши повече и ще започне да се защитава още по-активно, включително не само с лай и озъбване, а дори и с физическо нападение.

Поведението на собственика също не е маловажно. Кучето като цяло гледа от хазяина си. Ако на хазяина му е безразлично недоволството на кучето, то може да се изплаши още повече, да започне да се страхува за себе си и за човека. Ако собственикът се опита със сила да накара кучето да се успокои, това може да помогне само временно. Това поведение на човека плаши кучето още повече и кучето може да стане неконтролируемо.

Първа помощ при агресивни кучета

Агресивните кучета трябва да са с повод, намордник и на каишкаАко кучето проявява агресия от време на време, трябва винаги да сме нащрек. Желателно е да не се стига до крайности, а просто да се предотвратят такива ситуации. Ако съществува риск кучето да започне да нервничи, е добре да го изведете от дома си, да изберете друг път за разходка или да не водите кучето си на среща с едни или други хора. Тоест да гледате напред и да предвиждате ситуациите.

Агресивното куче трябва да се контролира през цялото време. За това по принцип се използват:

 • Повод;
 • Намордник;
 • Каишка.

Някои хазяи ползват клетки. Но ако кучето не е свикнало с клетка и не може да седи в нея, това за него ще бъде допълнителен стрес. Така че, клетка може да използвате за кучета, които са свикнали с нея от малки.

Изводът е, че единственият начин да помогнем при агресивност на кучето е да го спираме да прави нежелани неща. Хазяинът може да държи кучето на повод и да го дръпне настрани, може да се опита да пренасочи вниманието му върху някоя играчка или нещо друго занимателно. Този начин се използва при разходка на кучето. Вкъщи може да се опитаме да го изолираме от предмета, който го прави агресивно.

Начини за борба с агресията на кучето

Ако кучето е било или изведнъж е станало агресивно, първо трябва да се обърнете към специалист (ветеринар). Той ще открие причината за това поведение и ще предпише необходимото лечение.

 • За да се елиминира агресивността при кучетата, трябва обучение, социализация, повече вниманиеСоциализация. Неслучайно от малки кучетата се водят на разходка в големите паркове, запознават се с други хора и животни, това помага на кучето да се социализира, да приеме големия свят, да види многообразието му. Ако кучето е расло в клетка, другите същества ще го плашат и то може да започне да проявява агресия към тях.
 • Обучение. Ако се сте успели да избегнете грешките преди и кучето е агресивно, може постепенно да започнете да го учите да свиква с другите хора и животни. Това се прави чрез запознанства с нови миризми, предмети, кратки срещи, общуване през стена, мрежа, привикване с чужд глас, игри и т.н. В някои случаи не можем да се справим сами. Тогава трябва да намерим опитен специалист, който ще може да поправи ситуацията.
 • Медицинско лечение. Необходимо е, за да премахне физическата болка на кучето. Болката е разпространена причина за агресивност. Не всички кучета търпят с тъжни очи, много кучета се опитват да се защитят от невидимия враг.
 • Разделяне на територията. Разделянето на територията спрямо нуждите на животните ще елиминира озъбването и агресивните пристъпи.
 • Повече внимание към кучето. Това ще помогне на хазяина да го предпази от страховете му, ще подобри качеството му на живот, ще подобри настроението му. Този метод помага, ако кучето е изплашено, не му стига внимание, общуване, комфорт.

Ваш коментар