Кучето рови в земята: кои са причините, как да го отучим?

Автор Iskra Atanasova 03/12/2018 0 Коментари

Понякога на собствениците на кучета им е много трудно да разберат поведението на домашните си любимци. Някои кучета се държат наистина много странно, например, хранят се много добре вкъщи, но незнайно защо започват да използват собствените си изпражнения, да ядат трева, а други пък ровят в земята.

Кучето рови земята заради наследственото си поведение

Някои хазяи изпадат в ужас не само защото смятат, че развалят участъка земя, а и вярват в митовете, че така кучето си приготвя гроб. Хайде да не вярваме в „приказки“ и да видим какви са причините за поведението на малките ни братя и какво можем да направим, за да отучим кучето от този навик.

Причини за ровенето

За начало Ви предлагаме да се обърнем към историята. Работата е там, че специалистите в областта на зоологията казват, че причината за ровенето на земята от кучетата са генетичните им особености. Трябва да уточним, че по начало кучетата са били диви животни, налагало им се е да се грижат лично за себе си, докато човекът не ги е опитомил. За да се спасят от жегите, те са си изравяли убежища, стигайки до студения грунд. Така са си създавали комфортни условия за живот. Може и някои от Вас да кажат, че това е било много отдавна, но все пак никой не може да се бори с генетиката.

Съвременните домашни животни нямат нужда да ровят подобни ями, все пак хората са им създали условия на комфорт – къщички, ограждения, а и много от тях живеят в апартаменти. Само че кучетата не са успели да се избавят от навиците си от преди столетия. Разбира се, специалистите зоолози вярват, че роля в ровенето в земята играе не само генетиката. Към основните причини можем да отнесем:

  • Една от причините кучето да рови в земята, е защото търси начин да се охладиБанално е, но това може да е скуката. Породистите кучета по природа са доста енергични. Те постоянно са в движение и са готови да направят всичко, само и само да не им доскучае. По принцип това твърдение се отнася до такива породи като хъскита и лайки. Излиза, че кучетата използват земята, за да запълнят деня си с някакво занимание, а това трябва да замисли собственика дали отделя достатъчно време на домашния си любимец.
  • Още една често срещана причина е кучето да иска да избяга. С тази цел кучето започва да рови в земята под вратата или оградата. Да удържите мъжко куче, което е усетило разгонено женско куче, няма да е лесно. В този случай трябва да заведете кучето си при ветеринар за кастрация, а най-добре е да му потърсите половинка, за да направи потомство.
  • Всички ловджийски породи кучета имат голям инстинкт на ловци, затова не се учудвайте, че кучето рови дупка в земята. Тук трябва да отнесем: териерите, куцхаарите, дакелите, хъскитата и други.
  • Както казахме вече, в дупката кучето може да се охлади перфектно. За да не се получава това, трябва да сложите къщичката му на сянка, да не навлизат слънчеви лъчи и, разбира се, да сложите вода в паничката му, да му постелите мокра кърпа, за да се охлажда.
  • Още една причина може да е фактът, че много кучета обичат да си крият храната за „черни дни“, разбира се, заравяйки я в земята. Това се случва не защото кучето е гладно в момента.
  • Женските кучета може да ровят дупки преди раждане, така си мислят, че приготвят място за бъдещото потомство.
  • Много често торовете са с привлекателна миризма, която се харесва на кучетата. Точно затова кучетата ровят земята, надявайки се да си намерят нещо вкусно там.

Как да отучим кучето да рови в земята?

Може кучето да се отучи да рови в земята чрез дресировки и хитриниХазяинът трябва да се държи правилно, в никакъв случай не трябва да се кара или да бие кучето. Ако имате място, отделете къс земя, където кучето ще рови дупки за удоволствие. За да привлечете вниманието му, се препоръчва да заровите играчката на кучето, но така, че да се вижда. След първото и изравяне задължително трябва да похвалите кучето, да му покажете, че сте доволни от това, че Ви слуша.

Когато кучето продължава да вреди, се препоръчва да използвате забраняваща команда „марш“, разбира се, трябва да научите животното си на нея преди това.

Препоръчва се да използвате още един начин, който в практиката се е оказал доста действен. Докато кучето не Ви вижда, изровете му дупка и сложете там писукаща топка и пресен кокал, за да привлече кокалът вниманието на кучето към това място. Кучето ще влезе в дупката, ще натисне топката и звукът толкова ще го изплаши, че ще изгуби всякакъв интерес да се занимава с ровене на земята занапред.

Препоръчва се повече време да се занимавате кучето, за да не му е скучно никога. Може да увеличите физическото му натоварване, да го извеждате повече на разходка, да ходите в парковете, да го поощрявате, когато се държи правилно. Само вниманието на хазяина ще помогне да се реши този проблем. Ако на някои кучета им е достатъчна само една 20-минутна разходка, на други може да им трябва по-често да се извеждат. Умореното куче няма да се занимава с „разкопки“.

Освен всичко останало може да използвате и специален спрей, той не е токсичен, затова не е вреден за кучето. Обработвайте любимите му места за ровене, за да не се приближава вече кучето до тях. Правете това, докато кучето Ви не се отучи да рови в земята.

Да направим изводи

Не вярвайте на глупавите поверия, свързани с копането на земята от животните, най-добре нормализирайте емоционалното състояние на кучето. Ако животното рови в почвата, то по-скоро е много превъзбудено или е разстроено от нещо, проявете внимание към него. Разбирайки се един с друг, ще забележите колко по-добре кучето Ви ще изпълнява молбите Ви да не рови в земята. Обяснете му, че е много по-добре, ако просто легне или полежи на хладната земя, да погризе някой кокал, отколкото да рови.

Ваш коментар