Кучето се страхува от хора – как да се справим с това?

Автор Iskra Atanasova 19/12/2018 0 Коментари

Кучето, както знаем, е приятел на човека, то е привързано към човека и го защитава. Така е от незапомнени времена, но днес кучето може да е не само верен охранител, а и да изисква много грижи и внимание. Никоя порода кучета не трябва да изпитва страх от хората, защото страхът е първото стъпало към агресията.

Защо кучето изпитва страх от хората?

Дребните породи кучета се страхуват от хората заради собствената си непълноценностПричините, заради които кучетата започват да се страхуват от различни хора, може да се разделят условно на две групи.

Първата група обединява миналия житейски опит и негативните асоциации на кучето. Например, ако малко куче е било бито от хора, разбира се, че това куче ще се страхува от хората, то ще ги възприема като заплаха за живота си.

Ако това куче е със слаб тип нервна система, то ще се опитва максимално да избягва контакта с хора. Ако животното е със силна нервна система, може да се прояви агресивност към човека като ответна реакция.

Втората група причини е свързана с особеностите на нервната система и възприемането на света от това куче.

Много често се случва в миналото кучето да не е изпитвало никакви негативни емоции от хората, но все пак да се страхува от тях. Преди всичко това явление е характерно за изкуствено „направените“ декоративни кучета с малки размери. Такива кучета усещат много силно своята непълноценност пред околния свят и хората, които са много по-големи, което значи, че са опасни.

Ако кучето е възпитавано в условия, където постоянно вижда само хазяина си и много рядко някой друг човек, а освен това е и със слаб тип нервна система, това води до ситуация, при която кучето ще се бои изключително много от всички хора, освен от хазяина си.

Как да изберем правилния подход, за да отучим кучето да се бои от хората?

Има няколко начина да отучим животното да реагира на човека със страх. За да изберем този, който може да помогне, трябва задължително да разберем, че всяко куче е различно.

Животните се отличават едно от друго с типа нервна система (кучетата с тъмен цвят обикновено са холерици или сангвиници, а тези със светъл цвят са по-скоро меланхолици или флегматици), с особеностите на възпитанието и причините, които са предизвикали страх от хората.

Изхождайки от тези различия, трябва да изберем метода за борба с боязливостта на кучето.

Начини за изкореняване на страха от хора

Абсолютно за всички кучета ще е ефективен методът за изкореняване на страха с помощта на правилно и грамотно поведение на хазяина.

Първоначално самият хазяин трябва да се отнася към другите хора без страх и уплаха, да се приближава към тях по време на разходката с кучето, да кани гости вкъщи, за да ги вижда кучето, като така ще му покаже, че това поведение е естествено и няма нищо страшно.

За да се изкорени страхът на кучето от хора, трябва да се води на разходка на места с много хора

Всяко куче се опитва да копира действията на стопанина си, неслучайно казват, че кучетата приличат на стопаните си.

Така че, ако животното вижда, че хазяинът му се държи с другите хора смело и безстрашно, страхът му ще премине лека полека. Но този способ ще помогне само в случай че стопанинът е лидер в съзнанието на кучето си.

Много често се случва кучето да се бои от хората, защото пази негативен асоциативен опит с конкретен човек. Например, ако някой човек с шапка го е обиждал често, след това кучето може да започне да се страхува от всички хора с шапки.

В този случай, при такава ситуация, където хазяинът е лидер, ако се появи пред кучето с шапка и му даде някакво лакомство, кучето може постепенно да спре да изпитва такива негативни емоции към хората с шапки.

Страхът от хора, свързан с минал негативен опит от общуването на кучето с човека, може да е коригира, ако стопанинът му го разхожда повече на места с много хора.

Не забравяйте, че кучетата са животни, които се поддават доста добре на дресировка. Ако кучето е неспокойно или агресивно към други хора, стопанинът му трябва да го води по-често сред хора и с помощта на команди да го кара да седи спокойно или да лежи. Много скоро кучето ще има безусловен рефлекс и ще се държи спокойно навсякъде, постепенно страхът му ще отстъпи.

Представителите на дребните декоративни породи, които се страхуват от хората заради собствената си непълноценност, също се поддават добре на дресировка.

Достатъчно е да запишете на някакъв звуков носител звука на силна човешка реч, смях, стъпки и да пускате тези звуци на кучето си по-често. Първо то ще се напряга, ще търси опасността от източника на звука, след това постепенно ще се успокои и ще свикне със звуците, издавани от човека. А при реална среща с човек то ще е много по-спокойно.

За да спре кучето да се страхува от хора, трябва стопанинът му да му покаже, че няма от какво да се страхува

Но най-важното в борбата срещу боязливостта на кучето е да се изградят здрави и хармонични взаимоотношения между него и стопанина му.

Кучето не трябва да се бои от своя стопанин, то трябва да го уважава, да го признава за негов лидер. Човек, който има куче, трябва да изгради у кучето подобен образ за себе си по следните начини:

  • Пръв в дома трябва да влиза човекът.
  • Да контролира важните за кучето действия: ядене, сън, режим на разходки.
  • Да спира опитите на кучето да ходи в забранени територии, например на леглото. Това трябва да се прави твърдо, но и меко, в никакъв случай кучето не трябва да се бие.
  • Да не позволява на кучето да се хапе, дори и под формата на игра. При това трябва да подплаши кучето с рязък звук.
  • Да поощрява кучето, когато направи нещо положително.

Ваш коментар