Моето първо куче: какво ще ми трябва? – 1 част

Автор Iskra Atanasova 17/09/2018 0 Коментари

Тези, които вече са имали или имат куче, може да подминат тази статия, тя е за онези, на които тепърва им предстои този вълнуващ и радостен момент – да заведат в дома си ново куче, което ще стане не просто домашен любимец, а Ваш верен приятел и пълноценен член на семейството. И така, вече сте решили – съвсем скоро ще си вземете куче: какво ще бъде? Малко неопитно кученце, на което му предстои да се раздели с майка си, сестрите и братята си и да намери ново семейство – Вас? Или, може би, ще изберете голямо куче, което си търси стопанин и приятел? Във всеки случай, трябва да се подготвите за срещата и бъдещия си съвместен живот.

Когато за пръв път си взимате куче, трябва да изберете подходящо място за него в дома ВиДнес асортиментът от зоо инвентардрехи за животни, играчки, посуда и много други – е невероятно голям и трябва да сте истински специалисти, за да можете сами да изберете всичко необходимо за кучето. Колко често харчим пари за неща, които се оказват ненужни? Много неща, дори и най-дребните като играчки и панички, не винаги са евтини.

„На място!“

И така, първото и може би най-важното, за което трябва да се погрижите, това е „мястото“. Под тази дума се има предвид не само определено пространство, където кучето ще спи, а мястото, което ще бъде за него неговата територия, където ще може да отиде по собствена воля и където никой няма да го притеснява, а също и където ще отива по Ваша команда, на която, между другото, е добре да го научите още в началото. Защото точно това, че има собствено „място“, заедно с вниманието от Вашата страна, ще помогне на кучето Ви да се почувства като част от семейството Ви.

И така, мястото на кучето в никакъв случай не трябва да е до входа на дома Ви, където то няма да се чувства спокойно и където леглото му ще пречи на всички. Колкото и да е странно, коридорът също не е най-подходящото място за кучето, защото повечето домове вече нямат нужда да се „охраняват“, но звуците от входа и светлината изпод входната врата няма да позволят на кучето да спи и да си почива.

Не е добре и мястото на кучето да е на плочките или бетонния под. Там е много студено, а кучетата и котките понасят простудите доста по-тежко от хората. Най-добре е да определите мястото на кучето да е на топло и сухо място, което ще може да се проветрява, където няма да е тъмно, но и няма да е много ярко осветено. И най-важното – това място не трябва да е на „пътя“ Ви, по който обикновено преминавате постоянно. Добре е, ако мястото на кучето Ви е в някой ъгъл или поне до стената, това ще даде на кучето Ви допълнително усещане за защита. Но и да определяте мястото му да е там, където няма да може да Ви вижда, също не е редно. Помнете: кучето е много специално същество, но при това, за разлика от котката, то е много привързано към мястото си. И още един съвет – ако е възможно, най-добре позволете на кучето Ви само да си намери неговото място.

За кучето трябва да изберете подходящо легло спрямо размера на животното и да бъде достатъчно мекоКогато пространството за „място“ е избрано, е време да изберете легло. Тук трябва да се съобразите с размерите на кучето, при това не с размерите му в този момент, а с тези, които ще придобие с растежа си. Кучето ще привикне с постелята си много и ще е трудно да я замените с нова, а ако кученцето Ви порасне 3 пъти по-голямо, е ясно, че няма как да се побере вече на детската възглавница. И така, леглото трябва да е достатъчно дълго и широко, за да може кучето да се протяга и да се върти в съня си, да не пада и да не попада на студения под. Постелята трябва да е достатъчно мека и плътна, да постелите брезент или старо килимче няма да е достатъчно. На кучето няма да му е комфортно, а и козината му ще започне да пада, особено на лактите.

Що се отнася до кошниците и къщичките, които толкова много обичат котките, кучетата не винаги изпитват интерес към тях, дори и представителите на дребните породи, на които, като че ли, им прилягат точно такива къщички. Но кученцата често предпочитат точно къщичка или кошничка спокрив“, само че бъдете готови, когато порасне, може да изгуби интерес към тази конструкция и да поиска друго легло. Най-добрият вариант са кошниците за кучета – плоски, с ниски стени, които са изравнени с матраците в тях.

Самата постеля трябва да се чисти лесно или да се пере, това може да е възглавница със свалящ се калъф или плътно одеяло. Не забравяйте не само да я чистите или перете, но и да я обработвате срещу паразити, защото бълхите например не живеят върху кучето, а в постелите му, където снасят яйцата си и се размножават.

Що се отнася до храната, купичките не трябва да се поставят около леглото. Самите купички трябва да се избират отново спрямо големината на кучето. Имайте предвид, че за високите породи купичките трябва да са на поставки, за да не се налага на кучето да яде легнало, това е неестествено за него. Пълните купички трябва да са на гумени крачета, можете да ги поставите и върху гумена постелка, за да не се пързалят.

Разберете какво още е необходимо, когато си взимате куче, в следващата част на статията ни.

Ваш коментар