Може ли да подстригваме мустаците на кучето?

Автор Iskra Atanasova 10/12/2018 0 Коментари

Много хора, които имат кучета, често си задават един доста странен и, струва ни се, не много важен въпрос: може ли с естетическа цел да подстригваме мустаците на кучетата? За да отговорим еднозначно на този въпрос, трябва да обясним какво е функционалното значение и физиологията на мустаците.

Особености на мустака

Много често хазяите на кучета изобщо не се замислят, искайки да придадат привлекателен външен вид на кучетата си, за възможните последици от действията си.

Мустакът при кучетата има функцията на рецептор, чрез който кучетата възприемат околния свят.

Ще разгледаме ситуацията безпристрастно и от всичките и страни. Често можем да забележим по муцуната на кучетата на малки групи снопчета косъмчета, които са по-забележими от останалата част на козината и които се отличават с по-масивна и дебела структура. Те се намират предимно по бузите в областта на очите на кучетата, по устата, а също може да се видят и в ъгълчетата на очите на кучетата. Хазяите може да видят как кучето приближава носа си към някакъв предмет, без да го допира в него. Неволно възниква въпросът: За какво му е на кучето толкова близък контакт, като остротата на обонянието му е много по-развита от тази на хората?

Също можем да отбележим, че дължината на мустаците и състоянието им зависи от настроението на кучето. В периодите, когато е мило и добричко (когато му се спи или просто се е отпуснало), мустаците сякаш не се и забелязват, сякаш са прилепени към муцуната му. Но има обстоятелства, които привличат вниманието му и които заинтригуват кучето, и то на мига наостря мустаците си като иглички.

Грешно е да мислите, че, за разлика от близките си роднини – вълците – на кучетата не им трябва да достигат до храната си чрез ловуване, това е начин за удовлетворяването на чувството им на глад и мустаците им трябват. Ако имате такова грешно мислене, значи това е вследствие на незнанието Ви относно физиологичните процеси на обонянието при кучетата. Скорошни изследвания подчертават важността на присъствието на здрави и перфектно функциониращи мустаци при кучетата.

Здравите мустаци са признак за добро здраве на кучето

Никога не трябва да режете мустаците на кучетата, защото това води след себе си нарушения в нервната система и кучето може да започне да се тормози. Това състояние не е опасно за живота на кучето, но може да провокира стрес у кучето, в резултат на което поведението му може да стане неадекватно и непредсказуемо.

Мустаците на кучетата не трябва да се подстригват, иначе може да възникнат проблеми с нервната система на кучето

Трябва добре да разберете, че мустаците не са косми в прекия смисъл, а по-скоро видоизменени рецептори, образували се в хода на еволюционния процес при кучетата. Ако обикновените косъмчета – козината – изпълняват функцията да им пазят топло, то предназначението на мустаците е да помагат на кучетата да анализират околния свят. Информацията и за най-малката промяна в състоянието на околната среда, дори и промяната в атмосферното налягане или влажността на въздуха, ще се възприеме веднага и ще се анализира от кучето чрез тези естествени и природни сензори.

Мустаците дават на кучетата възможност безпогрешно да се ориентират в пространството, да определят местоположението на предметите и да избягват сблъсък с тях, да преодоляват различни препятствия дори и в най-тъмната част на денонощието.

Обобщавайки всичко до тук, разбираме, че мустаците при кучетата е нещо като инструмент на обонянието и осезанието. Колкото по-дълги са мустаците на кучето, толкова по-чувствителни и възприемчиви към анализ на получената информация ще са те. Точно тези приспособления дават възможност на домашния Ви любимец да си изгражда впечатления за заобикалящия го свят не частично, а по-цялостно.

Едва ли на някой би му минала през главата мисълта, че някой любящ стопанин, който има цялата тази информация, ще поиска умишлено да ограничи кучето си да има цялостно и осъзнато светоусещане, лишавайки го от възможността да получава информация за един или друг предмет, само заради желанието си да види кучето си по-красиво.

При някои породи кучето мустаците трябва да се подстригват, за да не им причиняват проблеми със зрението, като тази процедура се нарича грумингПри много породи кучета, особено при кучетата със светла козина, мустаците не се забелязват чак толкова много и при подстригването на козината им може да се премахнат по погрешка. Затова трябва да подстригвате кучето си много внимателно, особено около очите. Ако тази процедура Ви се стори прекалено „пипкава“, може да се обърнете към специалист, който знае как да оформи прическата на кучето Ви, без да засегне мустаците му. Процедурата се нарича груминг.

Груминг е процедура по подстригване на кучета, която се изпълнява от професионалисти, целта на която е кучетата да придобият красив външен вид (особено подходяща е процедурата преди представяне на кучето на изложба или някакво състезание).

Днес, благодарение на старанието и стремежът на селекционерите към красивото, има много декоративни породи кучета, за които подстригването на мустаците е естествен и необходим процес. На притежателите на пудели и пекинези им се налага през определено време да подстригват мустаците на своите любимци.

Обратната страна на медала в този случай е моментът, когато при тези кучета мустаците им може да порастат доста дълги. Освен че в този си вид тези мустаци правят кучетата не много привлекателни, те пречат на кучето и му влизат в очите. Освен дискомфорт, това може да доведе и до язвено възпаление на роговицата на окото и последващо влошаване на зрението или ослепяване на кучето.

Анализирайки цялата гореизложена информация, ще отбележим, че подстригването на мустаците на кучето не е желателно, защото изрязването им може да доведе до нарушения на нервната система, а вследствие на това – до непълноценност на животното.

Ваш коментар