Можете ли да използвате човешки шампоан при кучета?

Автор Iskra Atanasova 07/04/2020 0 Коментари

Когато става дума за къпане на кучета, най-противоречивата тема, която някога ще чуете да се обсъжда сред собствениците на кучета, е дали могат да използват за къпане на кучета човешки шампоан, или не.

Шампоантъ за хора в дългосрочен план вреди на кожата и козината на кучетата.От една страна на дебата са собственици на кучета, които стоят зад твърдото си убеждение, че е добре да къпят кучетата с човешки шампоан и поддържат позицията си с твърдението, че са къпали кучетата си с такъв шампоан и те са напълно здрави и без никакви проблеми. От другата страна са хора, които твърдят, че шампоанът, предназначен за човешка употреба, е ужасен за използване върху кучета и че може да повлияе значително на тяхното здраве и благополучие, тъй като е пълен с вредни химикали и дисбалансирани нива на pH, които ще унищожат кучешката кожа с времето. Е, тази статия служи да Ви насочи към правилния път с възможно най-малко пристрастия, само да получите факти и да ги отделите от измислиците.

Ако четете тази статия днес, то най-вероятно имате приятели/познати, които казват, че са къпали кучето си с човешки шампоан и то ухае невероятно!

Или може би дори сте къпали Вашето куче с човешки шампоан и сте се убедили сами, от първа ръка, колко хубаво може да мирише то с всички разновидности на аромати, които сега се предлагат на пазара и от които можете да избирате. Вашето куче може да мирише на праскова през целия ден, ако искате!

Обаче, освен че кучето Ви мирише много приятно, какви други ползи би донесъл човешкият шампоан за него?

Някои хора могат да твърдят, че може да спестите пари, ако кучето Ви използва същия шампоан като Вас, и това е донякъде така. Ако обаче трябва да направите необходиммите сметки, ще разберете, че дори да плащате малко повече пари за специален шампоан за кучета, ще спестите доста пари, които иначе бихте дали за ветеринарни услуги и лекарства за Вашето куче. Така че може да изглежда, че плащате повече и губите пари, докато всъщност спестявате.

Но истинският въпрос, който трябва да си зададете, е дали човешкият шампоан всъщност вреди на здравето и благополучието на Вашето куче?

Можете ли да използвате човешки шампоан на кучета?

Краткият отговор на този въпрос е, ДА, можете да използвате човешки шампоан върху кучета, НО трябва да знаете всъщност, че къпането им с шампоан за кучета е много по-полезно за кожата им и за цялостното им здраве и благополучие от използването на средства за коса, които са предназначени за хора.

Въпреки че можете спокойно да къпете кучето си с човешки шампоан от време на време, наистина не бива да правите това последователно и редовно, защото това може да доведе до ужасни здравословни проблеми с Вашето куче с течение на времето, ако се прави по-често. Когато се сравняват заедно, шампоанът за кучета побеждава човешкия шампоан по всички критерии, когато става въпрос за кучета.

Защо не е добре да използваме човешки шампоан върху кучето?

Привържениците на използването само на кучешки шампоан твърдят (и с основание), че по-голямата част от средствата за измиване на коса са заредени с химикали, които с течение на времето могат да повредят козината на Вашето куче и да доведат до много здравословни проблеми, тъй като, нека си признаем, химикалите не са полезни за нищо, що се отнася до здравето.

Можете да използвате шампоан за хора за къпане на кучетата, но рядко и еднократно.Превъзходен пример за такива вредни химикали са ароматите. Когато използвате човешки шампоан върху кучето си, то със сигурност може да мирише много добре, но цялата тази миризма не е нищо повече от химикали, които бавно, но сигурно увреждат козината и кожата на кучето.

Наистина ли си струва кучето да бъде обект на всички тези вредни химикали, само за да мирише хубаво? Със сигурност не!

Вашата кожа и коса са в състояние да понасят химикалите, намиращи се в средствата за коса, които използвате, но това не е така за кучетата. Известно е, че кучетата имат много по-чувствителна кожа от нас хората, така че, ако използвате човешки шампоан при къпане на кучето си, ще забележите, че негативните странични ефекти започват да се развиват наистина бързо, като суха кожа, обриви, прекомерно надраскване и излишен косопад.

При често използване на неподходящ шампоан могат да се появат проблеми като обрив по кожата или косопад. Дори и да използвате специализиран продукт за косопад при хора, той пак няма да помогне за проблема на кучето. Затова използвайте само кучешки продукти.

Да не говорим за факта, че някои кучета имат изобилие от естествени масла в кожата/козината си, което им придава този лъскав, гладък и красив вид. И познайте какво ще направи човешкият шампоан, пълен с химикали? Нищо, освен да навреди на тези естествени масла и външния вид на козината на Вашето куче.

Тъй като средното ниво на pH на кожата на кучето е някъде от 5,5 до 7,5, можем да кажем, че човешкият шампоан и тези нива на pH НЕ се справят добре заедно. С тези нива на pH, които се намират в кожата на кучето ни, означава, че човешкият шампоан ще унищожи киселинната мантия на Вашето куче за нула време, което представлява слой върху кожата им, отговорен за предотвратяването на евентуални бактерии, вируси и всякакви други вредни замърсители, които могат да проправят път през кожата на Вашето куче и да му причинят сериозни здравословни проблеми.

Тази опасна ситуация може да се влоши значително, когато кучето започне да изпитва силен сърбеж и започне да се чеше, което само ще улесни бактериите много по-лесно да влязат в кожата му и да причинят проблеми.

Най-добрият вариант е да къпете кучето си с висококачествен шампоан за кучета, съобразен с pH баланса на кожата на кучетата.Най-важната разлика между шампоаните за кучета и шампоаните за хора, освен наличието на вредни химикали в последните, е фактът, че шампоанът за кучета взема предвид нивата на pH на кожата на кучето, а не на човека. Преди да купите какъвто и да е шампоан за кучето си, уверете се, след като внимателно проверите етикета, че този шампоан е предназначен да поддържа баланса на pH.

Като говорим за етикети, ако успеете да попаднете на „органичен шампоан за кучета“, това също би било чудесно. А що се отнася до аромати, по които изглежда, някои хора полудяват, трябва да сте сигурни, че шампоанът, който изберете, е без всякакви изкуствени аромати, които само ще навредят на кожата на Вашия любимец. Най-добре е, ако намерите такъв, който съдържа натурални аромати. Освен че не трябва да съдържа изкуствени аромати, шампоанът не трябва да съдържа никакви изкуствени оцветители или друго, което съдържа химикалите, открити в човешкия шампоан, от който бягаме.

В заключение, въпреки че е позволено да използвате човешки шампоан върху кучета в редки случаи, като например, когато сте без шампоан за кучета и трябва да се справите с това, което имате вкъщи, моля, не го превръщайте в навик, защото това е ужасно за козината и здравето им.

Независимо дали Вашето куче ухае на цветя, или не, това трябва да бъде последното нещо, за което да се притеснявате, когато става въпрос за любимеца Ви. Единствено трябва да се уверите, че кучето е чисто и се грижите правилно за козината му.

Трябва също да отбележите факта, че не е нужно кучетата да се къпят толкова често, колкото ние. Ние може и да имаме нужда от добър душ всеки ден, докато нашите кучета могат да минат перфектно само с един душ на месец.

Дори не е необходимо да използвате измиващ продукт всеки път. Можете да редувате къпане само с вода и къпане с шампоан. Това, което се опитваме да кажем тук, е, че всички пари, които плащате за висококачествен шампоан за кучета, ще останат незабелязани, защото бутилката с висококачествен шампоан може да се използва дълго време и в същото време Вашият домашен любимец ще се радва на здрава и лъскава козина.

Ваш коментар