Нагръдници за кучета – какво трябва да знаем и как се поставя правилно?

Автор Iskra Atanasova 31/12/2018 0 Коментари

Нагръдникът за кучета е удобен аксесоар, особено когато кучето се тегли и нашийникът може да му нанесе травмаЗа разходките на кучетата и за контролирането им по времето на разходката има няколко аксесоара. Това са нашийници, нагръдници, намордници и тям подобни. За да не се объркаме сред такова разнообразие, трябва да преценим какъв е темпераментът на нашето куче. За спокойните кучета, които не дърпат повода по време на разходка и като цяло слушат хазяина си, са много подходящи нашийниците. Кучетата, които не се теглят много и само понякога, могат да бъдат усмирени с намордници. А за кучетата, с които разходката е истинска игра на дърпане на въже, са подходящи нагръдниците.

Работата е там, че нашийникът се врязва много в гърлото на кучето и травмира органите. При силното дърпане се уврежда гръклянът, хрущялните тъкани, щитовидната жлеза, кучето започва да хърка, да се задъхва. Често се получават травми на врата или гръбначния мозък, което предизвиква болки при кучето. Заради тях домашният любимец става още по-раздразнителен и агресивен, започва да се тегли още повече… Оформя се един затворен кръг. Нагръдникът може да го прекъсне, тъй като оказва доста по-щадящо въздействие върху организма на кучето.

Конструкцията на аксесоара разпределя натоварването равномерно по цялото тяло на животното, като свежда до минимум възможността да възникне травма и болка. Страхливото, нервното куче се усеща по-свободно, отколкото с нашийник, затова става по-уверено в себе си и се контролира по-лесно.

Но нагръдникът не е подходящ за кучета, които не се подчиняват на хазяина, тоест не се поддават добре на дресиране. Ако такова куче се почувства свободно, съвсем ще се изпусне контролът върху него и разходката ще се превърне в „игра на въже“.

Видове нагръдници

Първоначално нагръдниците са се използвали само за впряг. Конструкцията им разпределяла тежестта равномерно по тялото на кучетата и те по-лесно и бързо са теглели товар. По-късно конструкцията на нагръдниците се е променила, променило се предназначението им и днес вече има няколко типа нагръдници, които се използват в различни сфери:

Нагръдник за разходки

Един от видовете нагръдници е този за разходка на кучето, който се ползва ежедневноПредназначен е за всекидневно ползване. Разделя се на нагръдник за дребни и нагръдник за едри породи. Не е предназначен за използване от много агресивни и бойни породи кучета.

Нагръдник за впряг

Използва се за впрягане на кучета. Тези нагръдници се правят само по заявка с индивидуални размери за всяко куче. Не са предназначени за ежедневна употреба. Правят се от много здрави и устойчиви на износване материали.

Спортен нагръдник

Има няколко подкатегории:

  1. Товарен нагръдник – предназначен е за преместване на ниски, тоест почти докосващи се до земята товари. Използват се в такива видове спорт като уейтпулинг.
  2. Разтоварване – имат джобове отстрани, в които се поставят тежки товари. Използват се поддържане физическата форма на кучето и осигуряват допълнително физическо натоварване. кучето, на което е поставен такъв нагръдник, трябва да се контролира много внимателно: то не трябва да скача.

Медицински нагръдник

Видовете нагръдници са предназначени за различни нуждиИзползва се за животни с увредени задни крайници. Намалява натоварването върху задната част на тялото на животното, като подпомага възстановяването и облекчаването на движенията.

Нагръдник за малки кученца

Предназначен е за кученца до 6 месеца. Той помага за по-доброто развитие на гръдните мускули и възпрепятства извръщането на лактите.

Нагръдник за изложби

Има много по-проста конструкция от ежедневния, а освен това е богато украсен с различни декоративни елементи. Целта му е не само да облекчи управлението на кучето на изложбата, но и да подчертае външния му вид.

Специален нагръдник

Това са нагръдници са преследване и спасяване, за кучета-водачи и т.н. Тези нагръдници не ограничават движенията на кучетата, позволяват им да извършват максимално свободно вдишвания и издишвания, имат съответната нашивка за дейността, за която е предназначено кучето.

Как да изберем правилно нагръдник за кучето?

Нагръдник за куче се избира според размера на кучето, според предназначението на нагръдника и според нравът на кучетоЗа да му е комфортно на кучето с нагръдника, трябва да му го изберем да е специално неговият размер. За да се определи размера, трябва да се вземат следните мерки от кучето:

  • Гръб – от плешките до основата на опашката на кучето.
  • Гърди – към разстоянието от плешките до лактите на кучето се прибавя сантиметър за дребните породи и два – за едрите.
  • Врат – мери се мястото, където обикновено е нашийника.

Всички мерки се правят строго по кучето, като кожата му се заглажда максимално. Правилно подбраният нагръдник не трябва да е прекалено свободен, но не трябва и да стяга тялото на домашния любимец. Ако между тялото на кучето и ремъците на нагръдника ръката Ви преминава свободно, значи сте избрали правилния нагръдник.

За нагръдниците за впряг се вземат други мерки:

  • От плешките до гръдната кост.
  • От гръдната кост до лактите.
  • От плешките до края на ребрата.
  • От плешките до основата на опашката.
  • В много случаи е добре да се измери и обиколката на врата (мери се по нашийника) и гърдите (мери се зад предните лапи на кучето).

Освен това преди закупуването е необходимо да се убедите, че състоянието на нагръдника е перфектно. Обърнете внимание на материала, от който е направен аксесоарът, и на качеството и броя катарами, на надеждността на пръстена. Нагръдниците за разходка може да са от всякакъв материал, било то брезент, синтетика, кожа.

Служебните нагръдници са с по-високи изисквания за здравина, заради което се правят само то брезент или кожа. Те трябва да се поставят лесно – ако кучето едва влиза в нагръдника, много скоро това ще се превърне в най-омразният му предмет вкъщи. Затова нагръдникът трябва да е с достатъчно катарами. Те се правят от пластмаса или метал за дребните породи и само от метал за средните и едрите породи. Също така катарамите не трябва да се допират до кожата на кучето, иначе ще я протриват при ходене и ще му причиняват дискомфорт. Основните изисквания за нагръдника е да е здрав и удобен.

Как се слага нагръдник?

Нагръдникът не се поставя насила на кучето, за да не се предизвика неприязън от страна на кучето към този аксесоарВидът на нагръдника може да се стори плашещ на човек, който за пръв път се сблъсква с такова нещо: много ремъци, как да разберем кой къде да закопчаем? Между другото, не е толкова сложно. Всъщност е много лесно да се постави нагръдник на кучето, трябва само да разберете системата.

Начин 1

Подходящ е за нагръдници със закопчаване на плешките. За да сложите този нагръдник, трябва само внимателно да накарате кучето да постави лапите си точно в отворите между ремъците, да стегнете нагръдника отгоре и да го закопчаете на плешките му. Поводът се закопчава с D-образната хапка, която е на плешките. Не трябва да вкарвате лапите му насила – кучето може да се изплаши и отношението му към нагръдника да се „развали“.

Начин 2

За впряг. Нашийникът се поставя на кучето, в отвора внимателно се поставят лапите. Останалата част от нагръдника се насочва към основата на опашката. С ръце се намества, пристягат ремъците. Поводът се закачва за пръстена, който е на края на нагръдника, в основата на опашката.

Ваш коментар