Народни средства за лечение на кучешка катаракта

Автор Iskra Atanasova 20/02/2018 0 Коментари

Лечение на катаракта при кучета с натурални средства

Честа причина за понижаване качеството на зрението на нашите космати питомци е катарактата. Това заболяване е свързано с помътняване на очния обектив и може да се развие във всяка една възраст. В някои случаи, макар и рядко, то е вродено. Но към помътняване на окото в повечето случаи водят захарният диабет, травмите на окото, различните възпаления. С възрастта организмът отслабва и с очите също се случват непоправими изменения. Еластичната прозрачна леща губи еластичността си и спира да изпълнява нормално функциите си. Ако катарактата при кучето е малка, то зрението се влошава незабележимо, но трябва да се наблюдава прогресът на патологичния процес. Прогресирането на болестта може да предизвика пълно ослепяване на кучето.

Симптомите на катаракта при кучетата

Помътняването на окото при кучетата е сигурен симптом за развитие на катарактаСтарческата катаракта възниква при животните, които са достигнали възраст осем години. Главният симптом е промяната в цвета на едното или и на двете очи. Органите на зрението на кучето помътняват, а по-късно върху тях се появяват мътни петна със сиво-син или млечно-бял цвят.

Доказано е, че някои декоративни породи са по-предразположени към тази болест – пуделите, териерите, голдън ретрийвърите, кокер шпаньолите, хъскитата, мини-шнауцерите. При кучетата от тази порода катарактата може да се появи и в ранната им възраст. В този случай тя носи наследствен характер.

Ако кучето е с катаракта в начален стадий, помътняването поразява само периферната зона на обектива и кучето, което различава нормално контура на предметите, започва да не вижда ясно детайлите му. При незряла катаракта при кучетата се уврежда централната зона на обектива. Зрението значително се влошава и започват да се размиват очертанията на заобикалящите кучето предмети. Зрялата катаракта е доста опасен стадий. При нея домашните любимци не могат да се ориентират в стаята или навън, нивото на светоусещането значително се понижава и целият обектив е поразен от потъмнявания. Презрялата форма на катаракта е последният етап. При нея настъпва разпад на влакната на очната леща и окото придобива еднороден мътно-бял цвят. Ако се обърне внимание на промените в очите на кучето прекалено късно, няма как да ги спасите от слепотата.

Лечение на кучето от катаракта

Най-ефективният способ за избавяне на кучето от катарактата е хирургичната намеса. Днес вече може дори да се замени увреденият обектив на кучето с изкуствен. На 90% тези операции протичат много успешно и зрението на домашните любимци може да се възстанови. На ранните стадии може да се проведе факоемулсификация – премахване на заболелия обектив с ултразвук. При този метод обективът се превръща в емулсия, след което се премахва. След това се поставя изкуствена леща в окото, която заема мястото на увредената. Раната зараства бързо и в повечето случаи дори не се налагат шевове.

Лечение на куче с катаракта с народни средства

 1. Мед, лайка, невен, репей и шипка помагат да се контролира развитието на катаракта при кучетатаРазтопява се акациев или майски мед на водна баня. Капят се в окото/очите на кучето по два пъти на ден. След 3 седмици курсът трябва да се прекъсне за 3 до 4 месеца, след което се повтаря. Не провеждайте това лечение в летните горещини.
 2. Две сушени лъжици цвят от невен се залива с 500 мл гореща вода и се покрива с плътна кърпа или някакво одеяло. След половин час се прецежда. Препоръчва се по 100-150 гр от тази течност да се използва два пъти дневно за промиване на очите на кучето.
 3. Листа от шипка, лайка и листа от репей се смилат и се изсипват в тенджера на равни части. След това съдът се пълни с вода и в него се поставя два пъти по-малка тенджера. Нивото на водата трябва да стига до 3 см от горната част на тенджерата. Разтворът трябва да закипи, след което котлонът се намалява. Тенджерата се покрива с мокра кърпа, за да може да попива парата и от нея да капе в малката тенджера. Получената в малкия съд течност се капе в очите при катаракта при кучета. Може да се съхранява в хладилник до 3 дни, затова не правете много голямо количество.

За съжаление, описаните способи няма да помогнат напълно да се победи болестта, но в някои случаи все пак могат да преустановят негативните процеси. По-ефективно лечение може да провеждате само след консултация с квалифициран ветеринар.

Профилактика на кучешка катаракта

Собствениците на кучета трябва да знаят, че при първите проявени признаци на катаракта, животното трябва да се прегледа от ветеринар. Освен това трябва да се води и на профилактични прегледи, които ще помогнат да се предотвратят различни заболявания.

За превенция на катаракта при кучетата трябва да се грижите за очите на кучето и да се преглежда редовноЗа да опазите кучето си от катаракта, трябва да се придържате към следните насоки:

 • Ако в дома Ви, освен кучето има и котка, трябва да следите ноктите и да не са прекалено остри;
 • Когато си взимате куче, проверявайте родословното му дърво. В документите му обикновено са посочени всички заболявания, от които страдат или са страдали неговите родители;
 • Не се колебайте сами да преглеждате кучето си за увреждания или заболявания;
 • Ако Вашето куче е болно от захарен диабет, първо трябва да излекувате него, а след това да се заемете с болестите на очите му.

Ако трябва да провеждате профилактика на животното, подложено на операция, има специални мерки, които ще помогнат на кучето Ви да се чувства по-добре:

 • Набавете за кучето си защитна превръзка, която ще обезопаси окото на животното от нанасяне на травма;
 • Трябва да се премине пред възстановителни и противовъзпалителни лечебни курсове с медикаменти ( от две седмици до 1 месец);
 • В рамките на 2 седмици трябва да капете капки за очи, които съдържат кортикостероиди;
 • Трябва да го водите на планови прегледи веднъж на 6 месеца или по-често. Това ще помогне да предотвратите много болести за кучето и ще сте спокойни, че то е здраво.

Освен всичко това, трябва да добавим, че като собственици на четириногите, трябва много внимателно да следите здравето на домашните си любимци, за да не се налага оперативно да се отстраняват заболяванията им и да не трябва да се подлагат отново на това най-преданите на света същества.

Ваш коментар