Наследствени болести на очите при кучета – катаракта

Автор Iskra Atanasova 21/02/2018 0 Коментари

Наследствена катаракта при кучетата. Кои породи са в рискова група?

Генетично обусловените заболявания на очите при кучетата са значително голяма категория болести при някои породи. Те могат да се контролират с обикновен офталмоскопичен преглед. Загубата на зрение и болката са мощни аргументи за да бъдат провеждани такива прегледи.

Болестите на очите се проявяват често при определени породи и са наследствени Спектърът на наследствените очни болести в съвременната популация на породистите кучета е относително сложен. Тези заболявания се регистрират при много породи кучета и, по правило, с различна честота, но се увреждат всички части на окото. Независимо от интереса, проявяван от офталмолозите по цял свят и от няколкото съществуващи национални проекти за събиране на информация, данните за честотата на заболяванията и характера на унаследяването, за съжаление, съвсем не са достатъчни. Във Великобритания информацията се събира и анализира в хода на съвместни проекти на ветеринарните лекари-офталмолози и любителите на кучета повече, отколкото от съществуващите национални проекти по събиране на информация.

В Европа очевидно изключение е програма, с помощта на която днес е възможно да се проведе последователен анализ на данните за някои наследствени заболявания. Тази програма е основана от няколко животновъди, проявили голям интерес към установяването на контрол върху разпространението на наследствените болести на очите сред редките породи кучета. Разбира се, популярността на едни или други породи варира в различните страни. Съответно и типовете и честотата на този тип заболявания са различни. В същото време наличието на международен пазар за кучета днес създава условия за преминаването на наследствените патологии през традиционните географски граници.

Профилактиката на генетично обусловените болести трябва да стане висок приоритет в развъждането на здрави кучета. Трудно е да се предпише панацея, която би могла да изкорени наследствените болести, но няма съмнение, че обикновеният преглед на очите, като част от политиката на всеки клуб за домашни любимци, би могъл да помогне ситуацията да се промени в по-добра насока. Самото знание за това, че наследственото заболяване съществува, трябва да ни провокира да вложим всичките си усилия в това, бъдещите популации кучета да са защитени от постоянната опасност. А противоположната гледна точка, основана на наблюденията, че повечето кучета водят здравословен начин на живот, до голяма степен е лъжа.

Наследствените болести на очите при кучета се диагностицират с преглед при ветеринар-офталмолог

Никога не бива да се примиряваме с наличието на наследствена болест при дадена порода. По-скоро това би трябвало да ни стимулира да разпознаваме потенциалната заплаха и да си сътрудничим за установяване контрола върху разпространението на болестта. В днешно време именно обикновеният преглед на очите е най-ефективният начин да се контролира болестта, а доброволното участие на развъдниците на кучета или на клубовете на домашни любимци може да донесе само ползи.

Перспективните тестове, основани на ДНК, позволяват да се направи точен анализ на генотипа, прогноза за заболяването и определение на хетерозиготните носители на рецесивно наследявани заболявания. Днес обаче, с помощта на този метод може да бъде определен само генетичният дефект, отговорен за дисплазията на пръчките/конусите при ирландския сетер. Макар че някои други болести, включително наследствената катаракта и аномалията на очите при колитата, се изследва с подобен метод.

Наследственото заболяване се проявява при раждането или може да се развие клинично във всяка възраст, но основата на нарушенията се формира в процеса на органогенезата. Трябва да различаваме „вродено“ от „наследствено“. Първият тип заболяване се отнася към пороците по рождение, а вторият – към всеки генетичен порок. Затова някои наследствени пороци могат да се появяват при раждането, докато други не се проявяват клинически до ранната младост или дори до по-късен етап от живота на кучето. Оттук следва, че много вродени пороци не са унаследени, а възникват просто в резултат на нарушена диференциация на тъканта на плода. В света на породистите кучета определени породи демонстрират явна предразположеност към много очни дефекти. Но как точно се наследяват може и да не се установи.

Какво е катаракта и как влияе тя върху кучетата?

Наследствената катаракта при кучета застрашава зрението на животнотоУнаследените генетично очни болести при кучетата са много, като всяка от тях сама по себе си е сложна за контролиране и лечение. Катарактата е една от тях. Тя се определя като всякакъв вид помътняване обектива на окото и/или капсулите му. Вродената наследствена катаракта поразява централната ядрена част на лещата на ембриона и плода, макар че влакната, които съставят ядрото и кората при голямото куче, обикновено остават незасегнати. Затова вродената ядрена катаракта често се описва като стационарна, влияеща върху зрението на кучето в зависимост от размера на помътняването. Болните кучета се лекуват с прием на продължително действащи мидриатични препарати. Но когато процесът завладява корковия слой, може да се наложи премахването на обектива. Това заболяване възниква като рецесивен признак при мини-шнауцерите и може да се диагностицира при бобтейлите, голдън ретрийвърите, белите шотландски териери. Вродената катаракта може също да се развие по-често при такива породи като английски кокер шпаньол, кавалер Кинг Чарлз шпаньол, дългокосместо коли, доберман-пинчер, стандартен пудел.

Вродената катарактна болест понякога засяга капсулата на обектива като вторичен признак от други заболявания на очите.

Какво представлява наследствената катаракта?

Помътняването на лещата е относително обичайно явление сред различни видове кучета и може да възникне поради редица причини – от дефицит на аминокиселини при младите кучета до старчески изменения, свързани със стареенето на кучешкия организъм. Наследствено-развиващата се катаракта може да възникне във всеки един момент от живота на домашния любимец, но обикновено се появява в млада и средна възраст. Именно характерът на помътняването, свързан със стареенето, потвърждава наследствената катаракта (НК). Сега във Великобритания от НК са поразени 16 породи, а се предполага наличието и в още 10, сред които в този момент се провеждат контролни изследвания.

Доказано поразените породи от наследствената катаракта са посочени в таблицата по-долу, заедно с възрастта (след преминаването на която, тази болест едва ли би се развила) и характера на помътняването.

ПородаВъзрастТип унаследяванеХарактер на помътняването

Бостън-териер – две форми:

Ранна

Късна

 

3 години

8 години

 

Рецесивна

Неизвестна

 

Прогресира до пълното въвличане на обектива

Обикновено помътняват клиновете

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол7 годиниМоже би рецесивнаПрогресира до пълното въвличане на обектива
Немска овчарка3 годиниРецесивнаСлабо прогресира в кората
Голям мюнстерлендер9 годиниМоже би доминантнаПомътняване на задния полюс, понякога въвлича цялата кора
Цвергшнауцер3 годиниРецесивнаПрогресира до пълното въвличане на обектива
Норвежки бухунд5 годиниМоже би рецесивнаПомътняване в задната част на кората
Английски бобтейл3 годиниНеизвестнаОбикновено прогресира до пълното помътняване на обектива
Пудел (стандартен)18 месецаНеизвестнаПрогресира до пълното въвличане на обектива
Чистокръвен ретрийвър3 годиниМоже би доминантнаПомътнява задният полюс
Ретрийвър (лабрадор)9 годиниДоминантнаПомътняване на задния полюс, понякога цялата кора
Голдън ретрийвър9 годиниДоминантнаПомътняване на задния полюс, понякога цялата кора
Западно-сибирската лайка5 годиниМоже би рецесивнаПомътняване на задната част на кората
Американски кокер-шпаньол6 годиниРецесивнаИзключително променящи се както стабилни, така и прогресиращи помътнявания
Уелски спрингерспаниел3 годиниРецесивнаПрогресира до пълното въвличане на обектива
Стафордширски бултериер18 месецаРецесивнаПрогресира до пълното въвличане на обектива

 

Сега има достатъчно доказателства към този списък от породи с катаракта на задния полюс да бъда включени и ирландските червен и бял сетери и белгийската овчарка.

Когато лечението на кучешка катаракта с капки е неуспешно, се прави операция на помътнялото окоОбективът се увеличава през живота на кучето вследствие на постоянно производство на нови влакна. Тези нови влакна съставят кората на обектива и тяхното аномално формиране е предизвикано от фактори, които отговарят за развитието на катаракта. В развитието на НК участват както доминантни, така и рецесивни наследствени белези и тук има много вариации в представената клинична картина и в свързаните с нея прогнози. Например, 5% от честотата на проява на катаракта на задния полюс при лабрадорите и голдън ретрийвърите може да бъде смекчена от факта, че само при 5% от тези кучета се развива генерализирана кортикална катаракта, изискваща операция. Докато при младите бостън-териери или цвергшнауцерите винаги се развива пълно помътняване на кората и от двете страни, при сибирската лайка и норвежкия бухунд се развива катаракта, която рядко въвлича в процеса предното кортикално вещество. При американските кокер шпаньоли може да се появи двустранна слепота, но може да е и едностранна, при която катарактата се ограничава само в малка част от кортикалното вещество на обектива.

Операцията от катаракта най-често се провежда само когато окото става функционално сляпо или когато има признак, че развиващото се помътняване ще обхване цялата кора на лещата. За щастие, оперативната намеса позволява да се запази зрението на животното, но, може би, не по-ефективна мярка в борбата със заболяването би могла да бъде организацията за правилна селекционна работа на ниво порода.

Ваш коментар