Питбул – възпитание и дресировка

Автор Iskra Atanasova 21/01/2019 0 Коментари

При възпитанието и дресирането на питбул е много важно да запомните едно – питбулът е преди всичко куче, а след това питбул. Затова независимо от особеностите на тази порода при възпитанието и дресирането на питбул трябва да се придържате към някои основни препоръки за възпитаване и дресиране на кучето като цяло.

Възпитанието на питбул трябва да започне веднага щом влезе в дома ВиВъзпитанието на кучетата трябва да започне от момента, в който то се появи в дома Ви. Трябва да установите ясни правила и да се придържате стриктно към тях. Например, ако не искате за в бъдеще кучето да се качва на дивана, не му разрешавайте да го прави още от появата му във Вашия дом. Правилата не трябва да имат изключения.

Добре ще е да Ви напомним за правата на кучето и за Вашите задължения:

 • Трябва да храните кучето спрямо възрастта и нуждите му, много за предпочитане е да е по едно и също време.
 • Да сменяте водата в купата му всеки ден.
 • Да следите здравословното му състояние стриктно и навреме да го водите на ветеринар.
 • Да му осигурите удобно за сън и почивка място, най-добре е да не е на входа на дома Ви и да е отделно от другите животни (ако имате повече от един домашен любимец).
 • Винаги бъдете постоянни – ако не може, значи не може!
 • През първите дни да не оставяте кученцето само дълго време.
 • Да се занимавате с кучето регулярно.

Питбул – особености

За никого не е тайна, че питбулът се е използвал за бой с кучета, във връзка с което хората са много резервирани към представителите на тази порода. Историята им датира още от XIX век, когато питбул териерите били използвани за преследване на бикове в Англия, Ирландия, Шотландия.

Питбулите са създадени за бой с кучета

Това били кучета, които трябвало да атакуват големите животни. След това започнали да използват тези кучета за кучешки боеве. Днес питбулите се използват за охрана, те са добри за пасене на домашния добитък. Представителите на тази порода се справят успешно в спортни състезания. Но, разбира се, във връзка със спецификата на използването им при тях има някои особености по отношение на възпитанието им.

Особености при възпитанието на питбул

 1. В никакъв случай не събуждайте и не поддържайте агресията у питбулите. Това се отнася до агресия по отношение към хората и другите животни.
 2. Задължително се занимавайте с възпитанието и дресирането на питбула.
 3. Отделяйте внимание на социализирането на кучето.
 4. Никога не оставяйте кучето насаме с малки деца и други животни.
 5. Питбулите не понасят много студа, внимавайте, когато ги извеждате в студено време.
 6. Бъдете внимателни към кучето в процеса му на растеж, в периода на хормонални промени му е необходим засилен контрол и дисциплина.

Имайте предвид, че характерът на кучето Ви до голяма степен зависи от възпитанието му. Дали ще стане злобно и агресивно, или предана компания – зависи от Вас.

Кога трябва да започнете да дресирате питбул?

Това може да стане към 4-седмичната му възраст. Тогава при кученцата започва периодът на социализиране. Много е важно да не изпуснете този момент, особено при дресиране на питбул, защото тази порода се е използвала в боеве с кучета и в тях е култивирана агресия. В този период трябва да запознаете кученцето с колкото се може повече хора, кучета, ситуации. Не пренебрегвайте този съвет, това е много важно, ако искате съжителството Ви за напред да е комфортно.

Дресировката на питбул може да започне на възраст един месец на кученцетоПрепоръчваме Ви да покажете на кученцето Ви различните видове транспорт (автомобил, автобус, тролейбус, влак…) и различните повърхности (почва, трева, бетон, пясък, вода…). Може Да решите в бъдеще да вземете кучето със себе си за отпуската, да пътувате по изложби и спортни състезания. В този случай, при смяна на обстановката кучето няма да се стресира. Също така Ви съветваме да храните кучето си на различни места (вкъщи, навън…) и от различни места (от купичка, от пода…)

Четириседмичната възраст е идеална за началото на обучението на кучето Ви. Не започвайте дресировката с изучаването на команди. Всичко, което Ви трябва в тази възраст, е да покажете на кучето, че най-доброто място на света за него е до Вас. Ще е просто перфектно, ако можете да давате храната на кучето си от ръцете си, а не от паничка. Играйте си с кученцето, хвалете го. Ако в бъдеще планирате да спортувате с кучето си, играта с него е перфектното нещо. Примери за игри с кучето може да намерите лесно в интернет.

С какво трябва да започне дресировката на питбула?

Първата команда, с която трябва да започнете дресировката, е да извикате кучето си. Вероятно много пъти сте виждали навън как хазяите, разхождайки кучетата си, тръгвайки към дома си, безрезултатно викат „Ела тук, Топчо!“. Топчо, увлечен в своите си неща, изобщо няма намерение да иде при стопанина си. Започнете обучението с едно много лесно упражнение – кажете името му, веднага щом се насочи към Вас, дайте му нещо вкусно. Започнете на тихо място, където на кучето Ви нищо няма да му пречи. Може да усложните нещата само в случай че сте отработили това упражнение много добре. Не бързайте.

Второто много важно упражнение за кученцето питбул е чакането. На първия етап от обучението може да използвате думата „Стой“. Изчакайте, докато кучето седне или легне, дайте му командата „Стой“ и ако то остане неподвижно дори и за една-две секунди, му дайте лакомство и го похвалете. Постепенно удължавайте времето. Може от време на време да усложнявате това упражнение, например да сложите до кучето нещо вкусно или любимата му играчка. Ще бъде много добре, ако дори и при тези дразнители, кучето остава неподвижно.

Дресировка на питбул - учене на командиПосле може да преминете към командите „Седни“ и „Легни“. Отработването на тези команди се прави на следния принцип – веднага щом кучето направи каквото трябва, трябва да му дадете нещо за ядене.

Може да се чудите защо трябва да си губите времето за дресировка на питбула. Тогава отговорете на въпроса „Защо изобщо си взехте куче?“. За да може два пъти на ден просто да си се разхождате с него ли? Добре е ако стопаните поне си поиграят с кучето си, а не просто да седят и да си ровят в телефона… и още по-зле – кучето да е уж със стопанина си, а да тича само. Защо „по-зле“? Защото най-често такива кучета са съвсем извън контрол и не слушат стопаните си. Много по-интересно им е да тичат с другите кучета, отколкото да прекарват времето си с хазяина си.

Освен това на тези „сбирки“ често има сбивания, а това може да е много опасно, ако сте стопанин на питбул. И колкото повече време минава, толкова повече се отдалечавате един от друг. Нямате общи интереси, кучето спира да Ви слуша и да изпълнява командите Ви, а и за какво да ги изпълнява? Така или иначе ще го му се сложи храна в купичката, така или иначе ще бъде изведено на разходка при други кучета… За какво сте му ВИЕ? Дресировката на питбула не е само процес на учене на команди, това е установяване на контакт с кучето Ви и гаранция за това, че ще Ви е добре и интересно заедно.

Ако Вашият питбул вече не е кученце, не се притеснявайте, никога не е късно да се започне обучение. Ако сте изпуснали момента и са възникнали някакви сериозни проблеми, пример с агресията, най-правилното решение в тази ситуация би било да се обърнете към професионален кинолог.

Ваш коментар