Търсите куче? На каква възраст трябва да е кучето?

Автор Iskra Atanasova 24/12/2018 0 Коментари

Купуването на куче е важна и отговорна крачка в живота на всеки човек. Преди да си вземете или купите куче, трябва да си отговорите на някои въпроси, такива като това за какво го взимате, имате ли достатъчно средства, свободно време да го възпитате и т.н.

Бъдещият стопанин трябва ясно да знае с какво ще се сблъска при избора си на една или друга порода куче, а също и с възрастовата категория на кучето. Грижите, които се полагат за куче на един месец и куче на една година, са много различни. Има няколко точки, на които трябва да обърнете внимание и внимателно да изучите, преди да си вземете куче.

Ваксини и други профилактични мероприятия

Когато търсите куче, внимавайте дали е ваксинирано, тъй като малките кученца не се ваксинират, докато не станат на 4 седмициКогато разглеждаме най-подходящата възраст на кучето, което ще си вземете вкъщи и ще стане нов член на семейството Ви, от гледна точка на профилактичните процедури, трябва да знаете, че кучетата на по-малко от четири седмици не са ваксинирани. Затова, ако този, който Ви продава толкова голямо куче, казва, че кучето вече е ваксинирано и Ви предоставя съответните документи, може да сте сигурни, че Ви лъже. До 4-тата седмица при кучето действа само имунитетът, получен от млякото на майка му.

Първата ваксина се поставя обикновено, когато кучето е на 6 седмици. Тя е срещу чума и парвовирусен ентерит. Тази ваксина е направена точно за такива малки кученца, за да ги защити от смъртно опасни за тях заболявания.

Ако кучето не обитава среда, в която има такива вируси, обикновено то се ваксинира след 8-мата седмица срещу чума, ентерит, хепатит и лептоспироза. Този етап е задължителен за всички клинично здрави кучета. Реваксинация се прави след 3-4 седмици, тоест приблизително на 3-месечна възраст. Също така на третия месец кучето се ваксинира задължително срещу бяс. На тази възраст трябва да се провежда нееднократно обезпаразитяване и обработване срещу ектопаразити.

Най-добре е, ако собственикът от рано приучава кучето си да му се режат ноктите, да му се чистят ушите, да му се разресва козината, да посещава ветеринар и контактът му с лекаря да е без агресия. Това ще облекчи значително живота на хазяина.

В крайна сметка, ако вземем под внимание защитата на бъдещия домашен любимец от опасните болести, е най-добре да си вземете куче на възраст от 3 до 5 месеца, тъй като след последната ваксинация трябва да премине карантинният период, който е 2 седмици.

Хранене

Кучетата се хранят от майка си до 35 седмица след раждането, затова при търсене на куче, трябва да е по-голямоДо 35-тата седмица кученцата се хранят само с млякото на майка си. То съдържа оптимален комплекс витамини, минерали и имуноглобулини. Готовите смеси или кравето мляко никога няма да могат да попълнят нуждите на организма на кученцето така, както млякото, което суче от майка си. Кучето, което е отбито рано от майка си, ще страда от алергии срещу много хранителни продукти, ще има стомашно-чревни проблеми, често ще боледува от инфекциозни болести.

Ако житейските обстоятелства все пак са оставили малкото без майка, е важно да обърнете особено внимание на храненето му. Кученцата под един месец се хранят на всеки 2-4 часа, включително и нощем. Важно е да изберете подходящо за кучето заместващо мляко.

В зоомагазините има много готови смеси, но е най-добре, преди да изберете, да се консултирате с ветеринар за качеството и състава на такава смес, а не с работника в магазина. Понякога ветеринарите съветват да добавяте към храната на кучето пробиотици или комплекс витамини, който съдържа калций. След 35-ия ден в менюто на кученцето трябва да започнете да въвеждате продукти, с които планирате да го храните през целия му живот. Ако става дума за специална храна, също трябва да изберете такава с добро качество. На първо време е желателно да му вземете храна с мека консистенция, ще му е по-лесно да я яде.

Изхождайки от тази информация, ако кучето си има майка, е противопоказно да го отделяте от нея преди 35-тия ден.

Възпитание

Най-добре е куче да се купува на 3 до 5 месецаМного често недобросъвестните кучкари предлагат да си купите едномесечно кученце, мотивирайки се с това, че то вече не суче от майка си и в този период кучетата се поддават най-лесно на възпитание. Но на тази възраст процесът на социализиране на кучето все още не е приключил. Кучето все още се учи от майка си как да се грижи за себе си, да ходи по нужда на определеното за това място, изучава силата на захапката си, гласовите знаци, езика на тялото, ловуването и т.н. В процес на игра и повтаряйки майка си, малките усвояват умения, на които няма как човек да ги научи пълноценно.

Ако планирате кучето Ви да печели много изложби, да е световен шампион и родител на високоплатено потомство, е най-добре да не си взимате куче, докато не навърши 8 месеца. На тази възраст животното изглежда вече като голямо. Няма да гадаете какво ще порасне по размери и конструкция. Също така на тази възраст може да се диагностицират генетично наследените болести, например дисплазия на тазобедрената става. Животните с такова заболяване ги „бракуват“ в кучкарниците, което значи, че всичките Ви надежди и мечти за титли няма да се осъществят. Трябва също така да прегледате документите за здравето на родителите му, заключенията на ветеринарния лекар за липса на генетични заболявания.

Към 4-тия месец у кучето вече се оформя бъдещият му характер и основните му навици и умения. В най-добрия случай кучкарят започва да провежда с него обучение, насочено към ходене по изложби, на тази възраст. Добре ще е, ако кучето знае какво е това повод и намордник и да не се съпротивлява срещу тях. Новият собственик ще трябва само да не отпуска края и кучето да забрави наученото до тук и да продължи обучението му. Важно е да се поинтересувате в какви условия е живяло кучето досега, с какво се е хранило, как се е държало с другите животни, с децата. Благодарение на тази информация ще е по-лесно да му създадете подобни условия, за да намалите вероятния стрес за кучето след пристигането му в новия дом.

Това значи, че за да е максимално облекчено възпитанието му за Вас, е най-добре да си вземете куче на четири месеца и отгоре.

Извод

Имайки предвид всички аспекти, изложени по-горе, се получава, че е най-добре да си вземете куче на около 3-5 месеца, когато са направени всички планови профилактични мероприятия, кучето е оформило вече основните си умения от родителите си и е свикнало с определен тип храна.

Ваш коментар