Увеит и катаракта

25/02/2018 0 Коментари

Увеитът се отнася до възпаление на част от окото на кучето, което води до видимо обезцветяване. Увеитът е възпаление на част от окото на кучето, което води до видимо обезцветяване. Ако не се лекува, увеитът може да доведе до по-тежки очни проблеми, включително катаракта и слепота. Въпреки че ветеринарните лекари знаят, че увеитът може да бъде причинен от много проблеми, има случаи, в които причината за възпалението не може да се определи.

Какво е увеит?

Увеята е средният от трите слоя, които формират стената на окото. Този слой поддържа очната ябълка да бъде снабдена с кръв и също така поддържа лимфната течност отцедена. Средната пигментирана обвивка на окото, така наречената съдовица на окото, се състои от три части: хориоидея, ресничесто (или цилиарно) тяло и ирис. Увеитът се появява, когато един или повече от тези подраздели се възпалят. В резултат на увеит, кучето може да получи зачервяване на очите, подуване на очната ябълка, оттичане на очите и болка.

Причини и признаци на увеит

Възпалението на увеята може да бъде вследствие на няколко причини. Инфекции, причинени от бактерии, вируси, паразити или дори гъбички, могат да доведат до този проблем с очите. Диабетът и други метаболитни заболявания също могат да причинят увеит. Автоимунни заболявания, високо кръвно налягане, увреждане на лещите, очни наранявания и токсикоза също могат да бъдат причините на увеит. Само 25% от случаите обаче имат известна причина. Най-забележимият симптом на увеит е червеното оцветяване на очната ябълка. Други признаци, които едно куче може да проявява, са: задържане на едното око затворено (ярката светлина причинява по-голям дискомфорт), облачно око, прекомерно разкъсване и понякога кървене в окото.

Диабетът и други метаболитни заболявания при кучетата също могат да причинят увеит.

Ветеринарният лекар може да диагностицира увеита чрез измерване на вътреочното налягане в засегнатото око. Ако е по-ниско от нормалното налягане, предполага увеит.

Катаракта и други усложнения

Без подходящо лечение, увеитът може да причини усложнения, включително катаракта и слепота. Катаракта се образува бавно, като лещите на очите стават по-непрозрачни, което предотвратява правилната им функция, а това в крайна сметка води до слепота. Всъщност катаракта е водеща причина за слепота сред кучетата според ветеринарните лекари. В допълнение към катаракта, увеитът може да доведе до глаукома или до появата на белези между лещата и ириса.

Лечение на увеита и неговите усложнения

Тъй като увеитът може да бъде причинен от редица проблеми, ветеринарните лекари понякога опитват няколко варианта преди да намерят правилното лечение. Например, ако причината е инфекция, може да са необходими различни лечения, основани на това дали е причинена от паразит или бактерии. Болкоуспокояващите лекарства обикновено се дават и за облекчаване на дискомфорта на кучето. Обикновено, след като е установено правилното лечение, подобрението започва в рамките на 24 часа. Въпреки това, катаракта и други потенциални усложнения изискват допълнително лечение. Хирургията обикновено се използва за отстраняване на катаракта или белези, докато лекарствата могат да се използват за намаляване на вътреочното налягане, свързано с глаукома.

Хирургията обикновено се използва за отстраняване на катаракта или белези, докато лекарствата могат да се използват за намаляване на вътреочното налягане, свързано с глаукома.

Ваш коментар