Защо кучетата се душат под опашките?

Автор Iskra Atanasova 05/11/2018 0 Коментари

Какъв е този странен ритуал? Най-вероятно всеки от нас много пъти е виждал навън кучета, които се душкат под опашките. И как да си обясним това доста смущаващо действие? Какъв е този ритуал? Какво искат да разберат с това и защо го правят?

Физиология на обонянието и влиянието на жлезите върху здравето

От физиологична гледна точка всичко е много просто. Кучетата са устроени така, че при тях чувството на обоняние преобладава нас всички останали. И физиологията им е такава, че мозъкът им праща сигнал, като дава команда на кучето да събере колкото се може повече информация за колкото се може по-кратко време.

Когато кучето души под опашката на друго куче, събира информация за възрастта, пола и здравословното състояние на кучето

Виждайки друго куче, първото място, на което отива да събира информация нашият „по-малък брат“, е под опашката. Ето тук се разбулва тайната. Под опашката на кучето има параанални жлези. В тях се натрупва секрет с цял набор от миризми. Този „аромат“ най-бързо съобщава на кучето цялата информация, по която може да се разбере възрастта, полът, хормоналното състояние и дори здравословното състояние на „опашатия приятел“.

Мозъкът на кучето е устроен така, че всички миризми, които то всеки ден чувства, се отлагат за цял живот и изплуват в паметта му веднага щом се повторят. Затова кучето може да не познае визуално друго куче, но ако го подуши, със сигурност ще си го спомни.

Състоянието на жлезите е от голямо значение за здравето и поведението на кучетата. В нормално състояние те трябва да се пречистват от секретите сами, при дефекация. Обикновено при дивите кучета, които живеят по улиците, не възниква проблем с това.

При запознанство между две кучета те душат под опашките си, за да съберат информацияНа практика не възниква проблеми и при кучетата, които се хранят балансирано и с качествена храна. Но при някои все пак възникват такива проблеми. А именно – застой на секрети в парааналните жлези. При това кучето изпитва дискомфорт, сърби го, а в напредналите случаи изпитва и болки. Веднага може да се забележи, че се случва нещо с такова куче. То е неспокойно, облизва и често хапе мястото в основата на опашката. Ето тогава трябва да се погрижим за почистването на жлезите. Процедурата е лесна, но е добре да се консултирате с ветеринар и той да направи прочистването им.

Както сочи практиката, кучето, на което вече му е правена тази процедура, трябва да я преминава регулярно. Без това кучето ще е неспокойно и раздразнително. Душенето на такова куче няма да доведе до нищо, само ще го притесни и разгневи.

Ако кучето е здраво, има си всичките миризми и не чувства заплаха, то започва да маха с опашка често и радостно, като така разпространява тези миризми още повече и на по-голямо разстояние. А ако кучето усети по-доминиращи миризми, то инстинктивно свива опашка под себе си и не позволява на миризмите му да се разпространяват, като по този начин казва „Не искам да общувам с теб“. При среща на две агресивни кучета можем също да наблюдаваме махането с опашка, но с по-широка амплитуда, което също освобождава секрети и по тези миризми кучето може да разбере кой е по-главният, за да не се сбие.

Точно така се отнасят кучетата и по отношение на нас, хората. Може би много пъти сте виждали как някое куче маха с опашка радостно около стопанина си или я подвива страхливо при среща с подозрителен непознат. Инстинктивно кучетата разпространяват миризмите си и при среща с други хора и животни. Ако жлезите са здрави, човекът не може да усети тези миризми.

Колко е важна социализацията?

Душенето е един вид кучешки етикет на приветстване. Когато кучетата се душкат, те обменят информация. В резултат на това, изхождайки от тази събрана информация, всяко куче само за себе си решава как да се държи, за да избегне агресията и да намери нов приятел.

Душенето под опашката на кучетата е нормален ритуал на опознаванеКучетата, които са израснали само в човешка среда и никога не са срещали (или са срещали рядко) други представители на вида си, много трудно могат да общуват помежду си.

В повечето случаи те разчитат на зрителните си органи и не придават значение на душенето. Например, някое кученце може да види голямо куче от дребна порода и без да го подуши да започне да си играе. Или някое голямо куче може да се държи много самоуверено пред някое по-силно куче. И в първия, и във втория случай това поведение ще се приеме като неуважение от страна на другото куче и може да доведе до агресия.

Ето защо собствениците на кучета трябва да водят домашните си любимци сред побратимите им. Важно при това е да се изберат за първи запознанства неагресивни кучета. Без да е добре социализирано, едно голямо куче ще се проявява себе си спрямо характера си. Страхливото куче ще се държи свито, ще избягва душенето при среща, като така ще раздразни кучето, дошло да се запознаят. Това може да провокира агресия и от страна на страхливото (защитна реакция), и от страна на другото куче, което ще се ръководи само от визуалните данни и може да ги разтълкува по своему.

При силните, доминантни кучета без социализация се развива агресия. При това, срещайки по-силни кучета, такова куче може да пострада. Собствениците на такива кучета в повечето случаи ги разхождат отделно от другите.

Заключение

Да ходите на разходки сред шумна и весела компания? Опитвайте се кучето Ви да е културно по отношение към другите кучета, развивайте го от малко и го социализирайте. По-добре е да изгубите пет минути и да оставите кучето да подуши, отколкото да се опитате да го махнете, провокирайки агресия и неумение да общува с побратимите си.

Ваш коментар