Всичко за катаракта

Лечение на катаракта

Лечение на катаракта

Лечение на Катаракта при кучета

Ако Вашият ветеринарен лекар Ви препоръча операция на катаракта и няма друга възможност за лечение, по-добре не се бавете с решението. Катарактата се води прогресивно заболяване и не се лекува бързо, но ако се забавите и не вземете мерки на време, това може да доведе до слепота в едно или и в двете очи на кучето Ви. Това важи в случая на катаракта, свързана с диабет мелитус (diabetes mellitus), тъй като катарактата се развива много бързо при кучетата с това заболяване.

Не се препоръчва операцията при кучета с не-наследствени форми на катаракта. Затова се набляга на други не оперативни и не травмиращи начини за лечение на катаракта при кучета, а именно поставяне на капки за очи.

Катаракта е заболяване, което в начален стадии може да бъде повлияно от медикаменти и диета, но ако все пак Ви е препоръчана хирургическата интервенция, която може да спаси домашния Ви любимец от болестта и да възстанови зрението му, то не се колебайте.

С напредването на възрастта те могат да развият и други заболявания, като на първо място те трябва да бъдат излекувани. Най-усложняващият фактор при очната хирургия е диабетът, който изисква приоритетно лечение. Операцията за премахване на катаракта при куче зависи от етапа на развитие на болестта.

Етапи на развитие на катаракта:

 • Катаракта в началния етап – замъгляване на лещата се появява в периферията - извън оптичната зона. Усеща се лек спад в зрението на кучето, което вече не прави разлика между отделните части на обекта. Кучето започва да не вижда подробности в предметите около себе си. 
 • Незряла катаракта - визията значително намалява, кучето разграничава само очертанията на обекта поради непрозрачността на лещата в централната оптична зона. Кучето започва да вижда само очертанията на предметите. 
 • Катаракта в стадий на зрялост - липса на ориентация на кучето, поради непрозрачността на цялата област на лещата. Визуалната острота се намалява до нивото на светлинното възприятие. Кучето започва да губи представа и ориентация в пространството. 
 • Катаракта на Perezrela - кучето губи правилното светлинно възприятие, дължащо се на изтъняване на влакната на лещите и тяхното пълно разпадане. На последния етап очите на животното са напълно скрити от млечнобял воал. Обикновено това води до много сериозни усложнения - глаукома, факолитен тест, иридоциклит или сублуксация на лещата.
   


Препоръки и лечение при кучешка катаракта - превантивни мерки за предотвратяване на развитието на катаракта.

Начин на живот и предотвратяване на катаракта при кучето

Бързината на прогресиране на заболяването катаракта при кучето Ви зависи от основната причина за развитието на това очно състояние, местоположението на катарактата в окото на кучето Ви и възрастта на животното. Ако Вашето куче е претърпяло операция за лечение на катаракта, може да се наложи да мине известно време за да се възстанови в болницата. Вашият ветеринарен лекар може да Ви предложи очни капки, които да използвате за очите на Вашето куче в продължение на няколко седмици.

Превантивни мерки за предотвратяване на развитието на катаракта

Ако заболяването е напреднало при Вашето куче, твърде вероятно е употребата на лекарства, медикаменти и специална храна да не помогнат.

Това заболяване изисква хирургическа интервенция. Прочетете статията Да подготвим кучето за операция на очите! Въпреки това, ако собственикът на животното спазва определени правила, може да се спре развитието и прогресията на болестта, и симптомите да бъдат облекчени. Това изисква редовна проверка на очите на Вашия домашен любимец. Ако има някакви промени във външния вид на очите, свържете се с клиниката да се анализира родословието на кучето, защото катаракта е наследствено заболяване.

За да се предотврати появата и развитието на болестта, е необходимо да се предприемат редица превантивни мерки:

 • да се проверяват редовно очите на домашния любимец;
 • да включите в храната на кучето необходимите витамини и минерали;
 • своевременно лечение на заболявания, което не позволява преходът им в хронична форма.

Преди да си купите кученце, трябва да сте сигурни, че в рода му няма такива с очни заболявания. В противен случай вероятността е висока и Вашият домашен любимец да получи катаракта "чрез наследственост".

Препоръки и съвети за предотвратяване на развитието на такива заболявания:

Като собственик на куче от порода, предразположена или не към подобни заболявания, можете да направите няколко неща, които да помогнат за намаляване или предотвратяване на катаракта:

 • Едно от най-важните неща е да поддържате домашния си любимец с нормално тегло, така че да не развива диабет. Катаракта е неизбежна при кучета с диабет. Тези заболявания до голяма степен се развиват бързо и могат да навредят на зрението на Вашето куче за кратък период от време. Хирургията е единствената възможност да възстановите зрението на Вашия домашен любимец и успехът на операцията често зависи от това колко добре можете да овладеете диабета. Така че, след всичко казано до тук, замислете се дали не е по-лесно, по-хубаво и разбира се, по-евтино да поддържате кучето си в добра физическа форма и здравословно тегло. Диабетът и катарактата са част от един много дълъг списък от заболявания, при които животните с наднормено тегло са изложени на риск.
 • Не позволявайте Вашият домашен любимец да бъде прекалено ваксиниран или да му бъдат изписвани различни ненужни лекарства. Дръжте далеч от Вашето куче всякакви препарати и химикали. 
 • Важно е да осигурите на Вашия домашен любимец диета, богата на антиоксиданти. Това означава да сервирате на Вашия домашен любимец жива, сурова храна. Антиоксидантите извличат свободни радикали и могат да забавят дегенеративните промени в очите на кучето, включително ядрена склероза и катаракта. По-специално, витамините С и Е са антиоксиданти, за които се смята, че забавят развитието и прогресирането на катаракта.
 • Друга отлична добавка, която можете да добавите към храната на Вашия домашен любимец са боровинките. Боровинките са богати източници на флавоноиди и имат антиоксидантни свойства. Взети в комбинация с витамин Е, те действат като защитават очната тъкан и е доказано, че могат да възпрепятстват затъмняването на лещите при всеки с катаракта в ранен стадий, което е много обещаващо.
 • Можете също така да разговаряте с Вашия холистичен ветеринарен лекар относно допълването на диетата на Вашето куче с бета-каротин или астаксантин.
 • Кучетата и котките също могат да се възползват от ползите на глутатиона и алфа-липоева киселина, които също са антиоксиданти и показват, че драстично намаляват риска от развитие на катаракта и ядрена склероза.

Ако забележите промени в очите на Вашия домашен любимец, потърсете веднага ветеринарен лекар. От Вас се иска да направите всичко възможно, за да предотвратите по-нататъшна дегенерация и да забавите или дори да спрете развитието на съществуващо състояние на катаракта или ядрена склероза. 

Скоростта, с която се развива катаракта при кучето е индивидуална и зависи от много външни фактори, както и от здравословното състояние на самото животно.

Факторите, допринасящи за развитието на катаракта включват:

 • генетично предразположение;
 • различни очни заболявания (включително глаукома, увеит);
 • ендокринни разстройства (метаболитни нарушения, захарен диабет);
 • дългосрочно използване на редица лекарства;
 • очна травма (включително контузия);
 • възрастовите промени и общите заболявания на организма.

Покажи:
Сортировка:
Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C ™ капки за очи за кучетаCan-C ™ капки за очи за кучета могат да помогнат да се..
69.90 лв.
2 Опаковки Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C Eye Drops капки за очи за кучетаКатарактата при кучетата е едно от най-разпространените з..
137.80 лв.
3 Опаковки Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C eye-drops - за зрението на вашия домашен любимецІnnоvаtіvе Vіѕіоn Рrоduсtѕ (ІVР) разработв..
200.70 лв.