Всичко за катаракта

Операция или не?

Операция или не?

Рискове при операция на кучешка катаракта

Една от най-модерните хирургични техники за операция на катаракта при кучета е факоемулсификацията. Тази техника включва емулгирането (раздробяването) на лещата на окото с ултразвуков наконечник. След като лещата се емулгира (раздроби) и аспирира (премахне чрез изсмукване), аспирираните течности се заместват с балансиран солев разтвор. Също така, за да се предотврати екстремна дифракция, вътреочната леща може да бъде имплантирана по време на операцията. Факоемулсификацията показва повече от 90% успеваемост при операциите на кучета. Повече информация можете да прочетете тук: Факоемулсификация при кучешка катаракта 

За да може да вижда добре кучето след такава операция, трябва да се постави нова изкуствена леща в окото на животното.

Какви рискове крие операцията на катаракта при кучетата и може ли да се избегне?

Недостатъци на операция за премахване на кучешка катаракта:

  • Капки за очи Кан Ц за превенция срещу катарактата при кучетата. Пълна упойка
  • Поставяне на леща
  • Възможност от разместване на тази леща при удар, сътресение или рязко движение на главата на кучето
  • Високата цена
  • Травмираща процедура за Вашия четириног приятел
  • Дълго време за възстановяване
  • Чувство за чуждо тяло в окото
  • Неспокойствие след упойката и след операцията
  • Използване на други видове капки и препарати след операцията
  • Спазване на стриктен режим за възстановяване

Полезна информация за самата операция: 

Ако ветеринарен офталмолог препоръча операция за Вашия домашен любимец, резултатите ще бъдат много по-добри, ако предпочетете хирургическата намеса по-рано, отколкото по-късно - за предпочитане преди катарактата да узрее. Напредналата катаракта е по-трудна за корекция по време на операцията, отколкото по-малко напредналия стадий на заболяването.

Операцията за премахване на катаракта се извършва под обща анестезия. Малък разрез се прави в окото и най-често се използва процедура, наречена факоемулсификация, която е същата техника, използвана за човешката катаракта, за да се възпрепятства заболяването и да се премахне облачната леща.

Структура на окото - операция на катаракта при кучетата.Лещата се отстранява от капсулата на окото и при повечето пациенти лещата може да бъде заменена с имплант. Имплантът е постоянен и може да възстанови почти нормална визия на Вашия домашен любимец - а в някои случаи се постига напълно нормално виждане.

Успешната хирургия на катаракта води до незабавно и дълбоко излекуване на домашни любимци, които страдат от намалено зрение.

Обаче, понякога капсулата на лещата е свободно монтирана или не може да бъде фрагментирана напълно чрез емулгиране. Когато това се случи, лещата и капсулата на обектива се отстраняват и в тази ситуация няма начин да направите подмяна на лещата. Домашните любимци с този проблем все още могат да виждат след операцията си. Те просто няма как да виждат колкото тези, които са получили заместващ обектив.

Животните с цял отстранен обектив също така стават далекогледи, което означава, че предметите, близки до тях, ще бъдат неясни. Тези пациенти се променят и коригират с течение на времето и обикновено завършват с добро функционално зрение.

Повечето домашни любимци имат почти нормално зрение след операция на катаракта. Няма да е перфектно зрение, но много се доближава.

За съжаление, кучетата са склонни към по-голямо възпаление след операцията, отколкото хората, което може да предизвика някои белези. Тези белези може леко да намалят зрението. Въпреки че това е скъпа процедура, сега се счита за рутинна.

За щастие, повечето кучета с катаракта не се нуждаят непременно от операцията. Наличието на катаракта не означава автоматично, че Вашият домашен любимец трябва да претърпи операция.

Покажи:
Сортировка:
Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C ™ капки за очи за кучетаCan-C ™ капки за очи за кучета могат да помогнат да се..
69.90 лв.
2 Опаковки Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C Eye Drops капки за очи за кучетаКатарактата при кучетата е едно от най-разпространените з..
137.80 лв.
3 Опаковки Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C eye-drops - за зрението на вашия домашен любимецІnnоvаtіvе Vіѕіоn Рrоduсtѕ (ІVР) разработв..
200.70 лв.