Всичко за катаракта

Причини и диагноза

Причини и диагноза

Ако подозирате, че Вашият домашен любимец има катаракта, защото виждате някакво зацапване на окото или има проблеми със зрението, препоръчваме Ви да посетите веднага ветеринарния лекар. Още по-добре е среща с ветеринарен офталмолог за пълен очен преглед.

Ако диагнозата е катаракта, по-малко обезпокоително ще е да правите профилактични прегледи периодично, за да наблюдавате състоянието на Вашето куче. Понякога като превантивна мярка могат да Ви препоръчат противовъзпалителни капки за очи. Ако зрението на Вашия домашен любимец е засегнато, качеството на живота му е компрометирано или ако катарактата се развива бързо, понякога се препоръчва операция за възстановяване на зрението. Как да подготвим кучето за операция на очите, прочетете ТУК

Причините за развитието на катаракта на кучето в повечето случаи са наследствени. И все пак не всеки домашен любимец е презастрахован и може други причини да доведат до това състояние. Катаракта при кучетата може да се развие независимо от породата, но най-често изложени на този риск са голдън ретривъри, пудели, Йоркширски и Бостънски териери, кокер шпаньоли и други. Критичната възраст е 8 години – това е периодът, в които е много вероятно да се проявят симптоми на катаракта.

Някои от рисковите фактори, свързани с възможността за развитие на катаракта при Вашето куче са:

 • Захарен диабет - ендокринни нарушения
 • Метаболитни нарушения
 • Намален имунитет или имунни заболявания
 • Заради наранявания
 • Старост
 • Очни заболявания - глаукома
 • Токов удар
 • Възпаление на увея на окото (увеит)
 • Продължително лечение с лекарства
 • Ненормално ниски нива на калций в кръвта (хипокалцемия)
 • Излагането на радиация или токсични вещества (например динитрофенол, нафталин)

Сред другите причини за катаракта при кучета са: травма, като в тази група включва механични повреди, причинени от удари, злополуки, ухапване от други животни и др. Отделно от това химическите изгаряния и вредните ефекти от ултравиолетовото облъчване също може да е причина. В редки случаи катаракта може да причини хипотермия или топлинен удар.

 • Липса на витамини в диетата също играе важна роля за здравето на Вашия домашен любимец.
 • Наличието на инфекции (по-често - хронични, рецидиви, които се появяват няколко пъти в годината).
 • Отравяне - развитието на катаракта също може да бъде провокирана от алкохолна интоксикация. Освен това отравянето може да бъде причинено от продължителен прием на определени лекарства.

Причини за появата на катаракта при кучетата са старост и диабет, а породите, които често са засегнати са кокер шпаньол, бостън териер, хъски и други.

Диагноза Катаракта при Вашето куче

Ако забележите помътняване в едното или в двете очи на кучето, трябва да го заведете на консултация при ветеринарен лекар незабавно. Ветеринарният лекар ще направи задълбочен преглед на Вашето куче, като вземе под внимание началото и характера на симптомите, както и възможни инциденти, които може да са предизвикали заболяването катаракта. След това той или тя ще извърши пълен физически преглед, фокусирайки се върху очите и очния регион, за да определи тежестта на проблема.

Ядрената склероза е по-често срещан проблем с очите при възрастните домашни любимци, отколкото е катарактата.Могат да се провеждат рутинни диагностични тестове, като пълна кръвна картина, биохимичен профил и анализ на урината. Резултатите от тези тестове обаче обикновено са неспецифични, освен ако друго заболяване като захарен диабет или хипокалциемия са в основата на проблема катаракта при Вашето куче. Ултразвукът или електроретентографията (която измерва електрическите реакции на клетките, присъстващи в ретината) са две форми на усъвършенствани диагностични изследвания, които също спомагат за определяне на тежестта на проблема и могат да потвърдят дали лечението на катаракта е необходимо за коригиране на катаракта или може да се изчака известен период от време.

В наши дни имаме доста повече възможности за съвременна диагностика. И добре оборудваните ветеринарни клиники ни позволяват да идентифицираме симптомите, характерни за катаракта. Тестът се провежда традиционно и по специален метод, което увеличава шансовете за надеждна диагноза.

Някои породи имат генетично предразположение към катаракта:

 • Йоркширски териер;
 • Ловджийско куче;
 • Пудел;
 • Кокер шпаньол.

Катарактата има много симптоми и първоначално собственикът на кучето може да забележи, че то е станало зле видимо и му е нарушена визуалната функция.

Има ли катаракта вашето куче... или е нещо друго?

Ядрената склероза е по-често срещан проблем с очите при възрастните кучета, отколкото е катарактата. Много е лесно за собственика на домашен любимец да обърка двете състояния.  

Ядрената склероза кара влакната на лещите да се втвърдяват и кондензират с течение на времето, което кара окото да придобие синкав или сивкав външен вид. За разлика от катаракта, това състояние не оказва сериозно влияние върху зрението и не е необходимо лечение. Вашето куче може да се държи така, сякаш има нужда от очила за четене.

Ако видите, че очите на Вашия домашен любимец променят цвета си, е много важно веднага Вашият ветеринарен лекар да се увери, че това е ядрена склероза и не друго по-сериозно заболяване на очите. Най-доброто нещо, което можете да направите за кучето с ядрена склероза, е да забавите възрастовите промени колкото е възможно повече.

Покажи:
Сортировка:
Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C ™ капки за очи за кучетаCan-C ™ капки за очи за кучета могат да помогнат да се..
69.90 лв.
2 Опаковки Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C Eye Drops капки за очи за кучетаКатарактата при кучетата е едно от най-разпространените з..
137.80 лв.
3 Опаковки Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C eye-drops - за зрението на вашия домашен любимецІnnоvаtіvе Vіѕіоn Рrоduсtѕ (ІVР) разработв..
200.70 лв.