Всичко за катаракта

Симптоми и признаци на катаракта

Симптоми и признаци на катаракта

Симптомите на катаракта не винаги се проявяват бързо и често собствениците на домашни любимци ги забелязват твърде късно. Основният признак за появата на болестта е зачервените очи на кучето. Разбира се, ако възрастта на животното е доста напреднала е възможно очите да са придобили сиво-син оттенък и съответно стават по-малко прозрачни. Това показва появата на ядрена склероза, която не засяга зрението. Въпреки това е желателно да се провери състоянието на кучето, ако намаляването на зрението стане забележимо и очите все повече се влошават. Най-добрият вариант е незабавно да се започне лечение, в противен случай съществува голям риск ако причината е катаракта, тя да се изплъзне от задържащите тъкани и изтичането на течност да навреди още повече на окото. Последиците от това могат да бъдат постоянна слепота или глаукома.

Симптомите на катаракта обикновено се отнасят до степента на увреждане на зрението. Кучетата с по-малко от 30% непрозрачност на лещите показват значително малко или никакви симптоми, докато тези с повече от 60% непрозрачност на лещата могат да страдат от загуба на зрение или да имат трудности при зрението в слабо осветени области.

В същото време, ако Вашето куче има свързана с диабет катаракта, може да забележите и повишена жажда, повишена честота на уриниране и загуба на тегло, както и симптоми на зрително увреждане.

Катаракта може да бъде асимптоматична за дълго време. Основният симптом на заболяването е затъмнените очи на животното. Трябва да се помни, че в уважаваната възраст очите на кучето стават по-мътни и придобиват сиво-син оттенък. Такива промени могат да показват наличието на друга свързана с възрастта болест, като катаракта в някои случаи не е свързана изобщо. Сред тези заболявания е ядрената склероза. Ако кучето е лошо ориентирано в околния район и очите му продължават да се смаляват, е необходимо незабавно да се свържете с ветеринарния си лекар. Отлагането може да струва зрението на Вашия домашен любимец. Скоростта на протичането на болестта зависи от процеса на "узряване" на катаракта. Ако прогресира бързо, кучето може да загуби зрението си в рамките на две седмици. Последствията от катаракта могат да бъдат глаукома - заболяване, причинено от повишено вътреочно налягане.

Симптомите на катаракта обикновено се отнасят до степента на увреждане на зрението.

Катаракта при кучета може да бъде два типа: придобита или вродена. Вродените катаракти са рядко срещан случай при кучета, по-често са придобитите. Характерни за кучетата на възраст са последствията от различни наранявания. Може да се стигне до възпалителни заболявания на окото. Диабетът често предизвиква катаракта.

Функцията на лещата е да се фокусира върху ретината на светлинните лъчи. Това е прозрачна биологична леща, която в нормалното си състояние е еластична и прозрачна. Тя променя формата си, настройва визуалната функция за различни разстояния, като след време, функциите на лещата стават по-слаби и тя започва да се втвърдява.

Най-честите признаци за катаракта при Вашето куче са:

  • Синкав, сиво-бял или бял слой в очите
  • Внезапно нежелание да се изкачи по стълбите или да скочи върху мебелите
  • Непохватност и дори често сблъскване с предмети при разходка
  • Дразнене / зачервяване на очите, обилно секретиране или мигане
  • Търкане или чесане на очите – чувство за чуждо тяло в окото
Покажи:
Сортировка:
Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C ™ капки за очи за кучетаCan-C ™ капки за очи за кучета могат да помогнат да се..
69.90 лв.
2 Опаковки Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C Eye Drops капки за очи за кучетаКатарактата при кучетата е едно от най-разпространените з..
137.80 лв.
3 Опаковки Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C eye-drops - за зрението на вашия домашен любимецІnnоvаtіvе Vіѕіоn Рrоduсtѕ (ІVР) разработв..
200.70 лв.