Всичко за катаракта

Какво е катаракта

Какво е катаракта

Кучета от различни породи, както и хората са склонни към различни заболявания. А заболяването катаракта, както и панкреатита и алергиите се срещат доста често. Постепенно и с годините тази болест при кучетата може да се развива бавно и да се усложнява. Методите на лечение на катаракта при кучета са подобни на тези при лечение на хора.

Катаракта - помътняване на очната леща при кучета

Интересувате се от здравословното състояние на Вашия домашен любимец?

Катарактата при кучета е състояние, което се разпознава като помътняване на кристалната леща на окото. В зависимост от степента на помътняване и загуба на прозрачност - варира от пълна до частична непрозрачност. Очната леща се намира непосредствено зад ириса и когато тя е замъглена, не позволява преминаването на светлината и възпрепятства правилното пречупване и фокусиране върху ретината. Всичко това води до намалено или изцяло загуба на зрението.

Как да разберем дали кучето ни има катаракта - заболяване на очите?

По-голямата част от случаите на катаракта са наследствени. Предразположени към това заболяване са породи кучета като миниатюрни пудели, американски кокер-шпаньол, миниатюрен шнауцер, златни ретривъри, бостънски териери и сибирски хъскита. При кучетата катарактата е доста често срещано заболяване и в повечето случаи е вследствие от напредването на възрастта. Поради тази причина е важно да се вземат навременни и правилни мерки, за да може Вашето куче да живее пълноценен живот и да може да се наслаждава на разходките.

Какво представлява заболяването Катаракта?

Окото има способността да фокусира обекти на близки и далечни разстояния благодарение на лещата, разположена във вътрешността. Катарактата представлява всяко помътняване на лещата, което може да ограничи частично или напълно зрителната способност. Катарактата може да се развие при животни на различна възраст и за различен период от време – от няколко седмици до месеци. Възможно е само едното око или и двете очи да бъдат засегнати от катаракта. Много кучета обаче „скриват“ проблема от своите собственици и без редовен преглед при ветеринарен лекар катарактата може дълго време да остане незабелязана от стопанина на животното. Рисков фактор за развитие на катаракта при кучетата и котките е диабетът. Известни са случаи, при които диабетно болни пациенти са развили катаракта за не повече от едно денонощие. Причините за развитие на катаракта са многобройни и не се ограничават само до проблеми в областта на очната ябълка. Понякога те са резултат от радиационно лечение на тумор в областта на главата или са причинени от недостиг на някои хранителни вещества особени при кученца, хранени с млекозаместители. В последния случай е възможно прозрачността на лещата да търпи подобрение, докато във всички останали случаи катарактата е лечима единствено оперативно. Подобна операция би могла да подобри качеството на живот на кучето.

Какво представлява катарактата (перде) при кучетата?

Покажи:
Сортировка:
Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C ™ капки за очи за кучетаCan-C ™ капки за очи за кучета могат да помогнат да се..
69.90 лв.
2 Опаковки Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C Eye Drops капки за очи за кучетаКатарактата при кучетата е едно от най-разпространените з..
137.80 лв.
3 Опаковки Can-C eye-drops Капки за очи НОВО Няма наличност
Can-C eye-drops - за зрението на вашия домашен любимецІnnоvаtіvе Vіѕіоn Рrоduсtѕ (ІVР) разработв..
200.70 лв.